Dünya 60 bin solcuyu yok eden cuntacılar hesap veriyor

60 bin solcuyu yok eden cuntacılar hesap veriyor

08.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbeci geçmişiyle hesaplaşan Arjantin’de eski cuntacıların yargılanacağı davada 400’den fazla tanık dinlenecek. İki yıldan uzun sürmesi beklenen duruşmalara Henry Kissinger da tanık olarak çağrıldı

60 bin solcuyu yok eden cuntacılar hesap veriyor

Demokrasiye geri dönüşün ardından 1976 ve 1983 yıllarındaki askeri cuntanın kanlı geçmişini masaya yatıran Arjantin’de, hazırlıkları yıllar süren ‘Condor operasyonu’ davası başladı. Şilili diktatör Augusto Pinochet’nin Güney Amerika’da baskıcı iktidarları güçlendirmek için yürürlüğe koyduğu operasyon uyarınca, solcu muhaliflere işkence eden, çoğunu gözaltında kaybeden; toplamda 60 bin kişinin ölümüne neden olan sorumlular yargılanacak.
İnsan hakları ihlallleri nedeniyle ömür boyu hapis cezası alan cunta liderleri Rafael Videla (87) ve Reynaldo Bignone (85) bu sefer örgütlü suç, adam kaçırma ve işkence suçlarından da yargılanacak.

Kissinger ifadeye çağırıldı
106 kurbana karşı işlenen suçların yargılanacağı davanın bir diğer özelliği de Arjantin rejimine destek veren Uruguay’dan Albay Manuel’in de 25 sanık arasında yer almasıyla mahkemenin etkisinin sınırları aşması konusunda yaşanacak.
400’ten fazla tanığın dinleneceği davada ABD’nin o dönemki Dışişleri Bakanı Henry Kissinger da ifade verilmeye çağrıldı. 1976 yılında FBI’nın gönderdiği bir telgrafın ortaya çıkmasıyla altı Güney Amerika ülkesini kapsayan operasyonun ayrıntıları günışığına çıkmıştı. İki yıldan uzun sürmesi öngörülen davada halihazırda hüküm giymiş Videla ve Bignone’nin bu suçlamalardan da hüküm gitmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ölene kadar hapiste
1976 darbesi ile yönetime el koyan Rafael Videla (solda), 1981’e kadar Arjantin’in de facto devlet başkanıydı. Reynaldo Bignone ise 1982-83 yılları arasında aynı görevi üstlendi. Kirli Savaş davasında Videla 50, Bignone 25 yıl hapse mahkum edilmişti

60 bin solcuyu yok eden cuntacılar hesap veriyor

Diktatörlerin işbirliği
Güney Amerika’da altı ülke; Şili, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ı kapsayan ‘Condor operasyonu’ 60 binden fazla solcu aktivist işkencede hayatını kaybetmiş ya da gözaltında kaybolmuştu. Yakın zamana kadar ayrıntıları bilinmeyen operasyonun boyutları Paraguay’da bulunan ‘Terör Arşivi’ adıyla bilinen 700 bin belgeyle ortaya çıkmıştı. Arjantin’de başlayan davada Güney Amerikalı diktatörlerin ABD’nin desteğiyle giriştikleri kanlı işbirliği yargılanacak. Ünlü Arjantinli solcu Horacio Campiglia, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden 1980’de yakalanıp Buenos Aires’te bir askeri üsse götürülmüştü. Bir daha kendisinden haber alınamayan Campiglia, Condor operasyonunun en bilinen örneklerinden biri.