Dünya 90’ların zamansız ‘podyum büyüsü’

90’ların zamansız ‘podyum büyüsü’

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süper modeller Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista ile Christy Turlington’ın 30 yıl sonra bile Vogue’un kapağında yer alabilme sırları, zamana meydan okumaları ve 90’ların büyüsü. İşte kaybolan ama ışıltısı geçmeyen yıllar!

90’ların zamansız ‘podyum büyüsü’

Pelin Aykın - Şimdi her biri 50’li yaşlarında olan 4 süper modelin 90’larda zirveye çıkan kariyerleri, 80’lerin ortalarında başladı. ABD’li Cindy Crawford ile Christy Turlington, ergenlik çağındayken yaşadıkları şehirlerde fotoğrafçılar tarafından keşfedildi. Naomi Campbell, Londra’daki Covent Garden’da okul çıkışı keşfedilirken, Kanadalı Linda Evangelista ise güzellik yarışmasına katılmasının ardından Elite Model Management ajansının dikkatini çekti. Dörtlünün yolları kariyerleri yükselişe geçtiğinde kesişmeye başladı. Arkadaş olan Turlington ve Campbell, New York’ta aynı evde yaşadı. Linda Evangelista gruba katıldığında, fotoğrafçı Steven Meisel onlara “Üçlü” adını verdi. Storm Model ajansından Sarah Doukas ve Simon Chambers’in 1997’de 14 yaşındaki Kate Moss’u keşfetmesiyle podyumun altın dönemi başladı. 

Haberin Devamı

Sismik bir değişim 

O dönem sektörde sismik bir değişim yaşandığını belirten Doukas, BBC’ye “Bu kızlar harika arkadaşlar. Podyum muhteşem bir kulüp gibiydi” dedi. Ayrıca bu modellerin her birinin kendine özgü özelliklerinin olması da onları modanın vazgeçilmezi yaptı. Turlington klasik bir güzellikti, Crawford Amerikan güzelliğine sahipti, görünümünde değişiklikler yapsa da her daim cazibesini koruyan Evangelista “moda bukalemunu”ydu. Eğitimli bir dansçı olan Campbell’in ise podyumda doğal hareketleri bile çekiciydi. Chambers, “Hepsi farklıydı. Aralarındaki yakın bağ çekiciliği artırdı” diye konuştu. Doukas süper modellerin yapbozun sadece bir parçası olduğunu belirterek, yükselişlerinin moda fotoğrafçılığının altın çağına denk geldiğine de dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Uluslararası pazarlama 

Moda endüstrisinin giderek daha küresel hale geldiği bir dönemde süper modellerin yükselişe geçtiğini dile getiren Chambers ise “Lüks markalar birdenbire uluslararası pazarlama işine başladı. Bu kızlar da bir kampanyanın yüzü olduklarında tüm dünyada tanındılar” dedi. Chambers daha önce modellerin çoğunlukla anonim kaldıklarını belirtirken, Doukas da daha önce modellere hiç itibar edilmediğini ancak 90’larda insanların süper modellerin kim olduğunu bilmek istediklerini söyledi. 

‘Onlar gibisi artık gelmez’

Ajanslar 90’lara damga vuran modellerin benzerlerinin artık çıkmayacağını düşünüyor. Sarah Doukas, “Sektör farklı bir şeye dönüştü. Markalar artık sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesine sahip kızları kullanmak istiyor” dedi. Kendall Jenner, Gigi ve Bella Hadid gibi günümüzün ünlü modellerinin büyük bir sosyal medya gücüne sahip olduğunu ifade eden Doukas, “Ürün satıyorlar. Herkes onların sahip olduğunu satın alıyor” diye konuştu. Doukas, hâlâ yeni “keşifler” yaptıklarını, ancak yeni bir yüzün Cindy, Naomi, Linda ve Christy’nin baş döndürücü yüksekliğine ulaşma şansının zayıf olduğunu belirtti.

İstismar edildiler

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista ve Christy Turlington, bu ay yayımlanan bir belgeselde yaşadıkları zorlukları da anlattı. 

Haberin Devamı

Evangelista 16 yaşındayken çıplak fotoğraflarının çekilmesi için soyunmaya zorlandığını açıkladı. Elite Model Management’ın Paris ofisinin eski başkanı olan ve pek çok kadın tarafından tacizle suçlanan eski eşi Gerald Marie’nin kendisini de taciz ettiğini, istismarına uğradığını söyledi. 

Campbell, moda endüstrisinde ırkçılıkla mücadele ettiğini ve kendisine defalarca beyaz mankenlerden daha düşük ücret teklif edildiğini aktardı. 

Turlington üstsüz fotoğraflarının bilgisinin dışında bir derginin kapağında yer aldığını söyledi. 

Crawford, 1986’da 20 yaşındayken “The Oprah Winfrey Show”da ünlü sunucu Winfrey’in onu kaldırıp vücudunu sergilemesini istemesinden çok rahatsuz olduğunu dile getirdi. Crawford şunları söyledi: “Oprah, ‘Ayağa kalk ve bana vücudunu göster. Bize neden burada olmaya layık olduğunu göster’ dedi. Aman Tanrım, bu gerçekten hiç hoş değildi. Özellikle de Oprah’tan gelince...” 

Evangelista, siyahi olduğu için Campbell’e yer verilmeyen defilelere katılmayı reddetti.