Dünya AB’den Bağış’a yanıt: “Tek çözüm var birleşmek”

AB’den Bağış’a yanıt: “Tek çözüm var birleşmek”

06.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Bağış’ın “Çözüm olmazsa KKTC, Türkiye’ye bağlanabilir” açıklamasına AB’den de tepki geldi. AB, “Kıbrıs için tek çözüm mümkündür o da iki federasyonlu birleşmedir” derken Bağış “söylediklerinin çarpıtıldığını” dile getirdi

AB’den Bağış’a yanıt: “Tek çözüm var birleşmek”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın “çözüm olmazsa KKTC Türkiye’ye bağlanabilir” açıklaması, hem Kıbrıs’ta hem de uluslararası arenada tepki çekti. AB Komisyonu’nun tepkisi ile karşılaşan Bağış söylemini, “Kıbrıs’la ilgili Londra’da yaptığım açıklamaların içerisinden cımbızla seçilerek bazı anlamlar çıkarmaya çalışılması ve özellikle Kıbrıs’ta bazı Rum sempatizanları olduğunu görmek beni üzdü. Bizim tek hedefimiz bir an evvel çözüme ulaşılmasıdır. Ama çözüme ulaşılamadığı takdirde kimse Türkiye’den KKTC’yi yalnız başına bırakmasını da bekleyemez” diyerek savundu.
AB Genişleme Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano ise Bağış’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Farklı politikacıların ferdi açıklamaları üzerine yorum yapmıyoruz. Kıbrıs söz konusu olduğunda AB için tek çözüm üzerinde düşünülebilir. Bu da adanın iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı olarak birleştirilmesi. Taraflar bütün çabalarını bu sorunun kapsamlı çözümün ulaşmaya odaklamalı” dedi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi İngiliz Andrew Duff ise Twitter hesabından yayınladığı mesajda, Bağış’ın, AB ile müzakere etmeye çabalayan kişiyle aynı olmadığını yazdı.
Kıbrıs’ta da Bağış’a tepki dinmiyor. KKTC Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Bağış’ı, kınadı. Sendikalar da Bağış’ın açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bazı gazeteler ise küfür içerikli manşetler attı. Bunun üzerine Haberdar gazetesine konuşan Bağış, eleştirilere çok sert yanıt verdi. Açıklamasının çarpıtıldığını kaydeden Bağış, “Londra’daki açıklamamı çarpıtmaya kalkan Rum sempatizanlarına bir tavsiyem var; açıklamamı heceleyerek yeniden okusunlar. Algılama yetenekleri gelişir” dedi.

‘İşgal’e koz verirsiniz’
Konuyu gündemde tutmak isteyen CTP de parti üst yönetimi ve destekçileriyle KKTC Cumhurbaşkanlığı’na yürüdü. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, “Federayonu görüşüyorsunuz, çözümsüzlüğü bağışlamayın” diyen CTP, Bağış’ın açıklamalarına tepki gösterilmesini istedi. CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da şöyle konuştu; “Bağış’ın Kıbrıslı Türkleri aşağılayarak, bu şekilde açıklama yapmasını kabul etmek mümkün değil. Bizi en son suçlayacakları Rumculuktu. Bağış ’ı kınıyoruz. Böyle bir söylem sizi ‘işgalci’ diye tanımlayan rakiplerinize koz verir. Söylenen kabul edilmezdir.” Başbakan İrsen Küçük ise Bağış ’ın “bağlanma yönündeki” açıklamasını, “düşünülmesi gereken seçenekleri ve önerileri ortaya koydu” şeklinde değerlendirdi.

Yalan rüzgarı
CTP’ye yakın Yenidüzen gazetesi de, Eroğlu ve Başbakan İrsen Küçük’e yönelik, “Ya yanıt ver ya da çekil” manşetini attı. Gazete başyazısında ise, “Kıbrıs sorunu uçurumun kenarına sürüklenmektedir. Kıbrıslı Türklerin ve dünyanın çözüm formülü entegrasyon değildir. Bu yalan rüzgarı bitmelidir” dedi.


“Kıbrıs’ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp iki ayrı devlet şeklinde ya da KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması da mümkün olabilir.”