Dünya 'Filistin'e özgürlük' diyerek Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakan ABD askeri öldü

'Filistin'e özgürlük' diyerek Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakan ABD askeri öldü

26.02.2024 - 12:40 | Son Güncellenme:

ABD'de hava kuvvetleri mensubu bir asker, Gazze'deki savaşı protesto etmek için başkent Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yaktı. Hastaneye kaldırılan asker hayatını saatler sonra kaybetti.

Filistine özgürlük diyerek Washingtondaki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakan ABD askeri öldü

Olay Pazar günü yerel saatle 13.00 (TSİ 21.00) civarında meydana geldi. Amerikalı yetkililer, alevlerin gizli servis mensupları tarafından söndürülmesinin ardından, askerin ağır yaralı şekilde hastaneye kaldığını ve hayati tehlikesinin bulunduğunu bildirdi. ABD basını, askerin, "Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım" diyerek kendini ateşe verdiği anın videosunun bir sosyal medya platformundan canlı yayınlandığını yazdı. Üzerine şeffaf bir sıvı döken asker, “Filistin'e özgürlük” diye bağırdı.

Haberin Devamı

Haberlerde, videonun daha sonra platformun kullanım ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle yayından kaldırıldığı belirtiliyor.

ABD basınına bilgi veren büyükelçilik yetkilileri, olayda elçilik çalışanlarının zarar görmediğini kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ise protestocunun büyükelçilik personeli tarafından tanınmadığı bildirildi. Yerel polis ve ABD Gizli Servisi olayı araştırıyor. Bir aracın askerle bağlantılı olabileceği şüphesi üzerine olay yerine bomba imha ekibi sevk edildi, ancak herhangi bir şey bulunmadı.

ABD'de Filistin ve İsrail yanlısı protestolar sürüyor. ABD'de Aralık ayında da bir protestocu kendisini Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'daki İsrail Başkonsolosluğu binası dışında ateşe vermişti.

Haberin Devamı

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail’de düzenlediği saldırılarda 1300 kişinin hayatını kaybetmesi ve 250'den fazla kişiyi de rehin alması sonrasında İsrail Gazze’ye havadan ve karadan saldırı başlatmıştı. 2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolünde olan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre saldırılarda yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi.

HAYATINI KAYBETTİ

Washington DC polis sözcüsü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği desteği protesto etmek için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren etkin görevi süren havacının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sözcü Paris Lewbel, 25 yaşındaki Aaron Bushnell adlı askerin hastanede öldüğünü doğruladı.

Yazarlar