Dünya ABD ateşe benzin döküyor! 'Cehennem füzeleri' Orta Doğu'ya

ABD ateşe benzin döküyor! 'Cehennem füzeleri' Orta Doğu'ya

15.11.2023 - 10:38 | Son Güncellenme:

Ekim ayının sonlarından beri Pentagon'da dolaşan gizli belgede Washington yönetiminin İsrail'e savaşta kullanması için vereceği desteğin tamamı yer alıyor. Cehennem füzelerinin de dahil olduğu yardım paketinde zırhlı araçlar dahil on binlerce top ve havan mermisi de yer alıyor.

ABD ateşe benzin döküyor Cehennem füzeleri Orta Doğuya

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasıyla şoke olan batılı ülkeler, jet hızında Tel Aviv'in yanında yer aldı. Avrupa ülkelerinden birçok lider İsrail'e gelerek Başbakan Netanyahu ile temaslarda bulundu. İsrail'e batıdan gelen en büyük destek ise elbette ABD'den geldi. Henüz savaşın başında iki büyük uçak gemisini Doğu Akdeniz'e gönderen ABD, İran ve desteklediği vekil güçlere karşı bölgede caydırıcı bir güç oldu.

Haberin Devamı

ABD'nin desteği elbette bununla da sınırlı kalmadı. Hamas'ın rehin aldığı kişiler için özel ekip görevlendiren Washington yönetimi, düzinelerce askerin yanı sıra Irak ve Suriye'de görev almış Korgeneral James Glynn de İsrail'e yardım etmek için bölgede görev almaya başladı. Kasım ayına gelindiğinde ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçiler tarafından İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketi talebinde bulunulan yasa tasarısını onayladı.

PENTANGON'DA DOLAŞAN GİZLİ BELGE

ABD basınına bugün yansıyan haberlerde ise Pentagon'da İsrail'e silah ve mühimmat desteği veren bir belgenin dolaştığı söyleniyor. ABD bu silahları normal şartlarda Apaçi Filosu'nun envanterine katacaktı ancak şimdi Orta Doğu'ya gönderecek. Söz konusu silahlar hem ABD'de hem de ABD'nin Avrupa'daki askeri üstlerinden bölgeye sevk edilecek. Bloomberg'in haberinde Savunma Bakanı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder'ın bu konuyla ilgili görüş vermediği dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Belgede adı geçen silah ve mühimmatlar ise şöyle:

2 bin Cehennem füzesi, ( Helikopterler için)

30 mm'lik silahlar için cephane ( otomatik tüfekler)

57 bin adet 155 mm mermisi ( Top mermisi)

400 adet havan

Çok sayıda M141 ( omuzdan ateşlenen sığınak yok ediciler)

75 JLTV ( Zırhlı araç)

ABD ateşe benzin döküyor Cehennem füzeleri Orta Doğuya

DEMOKRATLAR VE SİVİL ÖRGÜTLERDEN TEPKİ

ABD'de bulunan birçok af örgütü ise bu durumun basına sızmasıyla birlikte harekete geçti. Pentangon'a mektup yazan sivil savunma kuruluşları bu silahların sivillere karşı kullanılmaması için Tel Aviv'den garanti istenmesini talep etti. Biden'ın İsrail'e silah sevkiyatına ilişkin gizliliği sivil savunma kuruluşları dışında bazı Demokratları da sinirlendiriyor. Geçen hafta 26 Demokrat senatörden oluşan bir grup, ABD desteğinin sivillere zarar vermemesi için Başkan Biden'a mektup yazdı ve şeffaflık talebinde bulundu.

ABD ateşe benzin döküyor Cehennem füzeleri Orta Doğuya

"ATEŞKES YOK" PROTESTOSU

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen İsrail yanlısı gösteriye on binlerce kişi katıldı, ülkenin dört bir yanından uçaklar ve trenlerle Washington'a gelenler oldu. Amerikalı siyasetçilerin de katıldığı gösteride savaşın sona ermesini isteyen bir konuşma yapan siyasi analist Van Jones kalabalık tarafından yuhalandı, göstericiler 'Ateşkes yok' sloganları attı.