Dünya ‘ABD ateşle oynamasın’

‘ABD ateşle oynamasın’

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin, PYD’yi kullanarak Suriye’yi bölmeye yönelik adımlar attığını savunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD’yi ateşle oynamamaya davet ediyoruz” dedi.

‘ABD ateşle oynamasın’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da Valday Tartışma Kulübü’nce düzenlenen “Rusya, Ortadoğu’da: Tüm Sahnelerde Rol Sahibi” adlı oturumda ABD’nin, Suriye’de attığı adımları eleştirdi. Lavrov, “ABD’nin özellikle sahada, Fırat Nehri’nin doğusunda, Suriye’nin Türkiye ve Irak sınırında, Suriye’yi bölmeye yönelik adımlarını endişeyle takip ediyoruz. ABD’nin, Suriye’de tek amacının DAEŞ’le mücadele olduğuna yönelik güvencesini tekrar teyit edecek adımlara ihtiyaç var gibi görünüyor” diye konuştu.

ABD’ye, Suriye’de günlük siyasi ihtiyaca yönelik kısa vadeli adımlar atmama çağrısında bulunan Lavrov, “ABD, PYD’yi (PYD/PKK) kullanarak Suriye’yi bölmeye yönelik adımlar atıyor. Bu da Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesine neden oldu. ABD’yi ateşle oynamamaya davet ediyoruz. Suriye’de Kürtler de dahil olmak üzere Suriye halkının uzun vadeli çıkarlarını gözeten adımlar atmaya çağırıyoruz” dedi.

Alakasız yönetimler

ABD’nin Suriye’nin güneyindeki birliklerini de derhal çekmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, “ABD’nin El Tanf etrafında kurduğu güvenlik bölgesinde bir mülteci kampı bulunuyor ve bu kampın yeni militanların yetiştirilmesi için kullanıldığını düşünüyoruz. Bu bölgenin derhal kapatılması gerekiyor” diye konuştu.

Lavrov, ABD’nin Suriye’de Şam’la hiçbir alakası olmayan yönetimler yarattığını belirterek “Bu durum Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumaya yönelik gerekenleri karşılama konusunda çok ciddi bir sorun olabilir. Suriye’de istikrarın başarısı Rusya’nın başka neler yapabileceğine değil, ABD’nin neler yapmayacağına bağlı” diye konuştu.

‘Endişeler anlaşılır’

Aynı konferansa ve oturuma katılan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, ABD’nin Suriye’deki bazı noktaları işgal etmek amacıyla bu ülkedeki azınlık grupları kendi “kara gücü” gibi kullanmaya çalıştığını söyledi. ABD’nin Suriye’deki varlığını “çok tehlikeli” olarak niteleyen Dışişleri Bakanı Zarif, Washington yönetiminin Suriye’de izlediği politikanın düşüncesizce yapıldığını dile getirdi. Zarif, PYD’yi kastederek ABD’nin, Suriye’nin bazı noktalarını işgal amacıyla, bu ülkedeki bazı azınlıkları kendi kara kuvvetleri gibi kullanma çabası içinde olduğuna dikkati çekti. İranlı Bakan, “Bu durum da Suriye halkının tarihsel belleği üzerinde uzun vadeli etkiler bırakarak, ülkede iç gerginliklere neden olabilir” ifadesini kullandı.

Zarif, Türkiye’nin endişelerine de değindi, ABD’nin Suriye’de vizyonsuz adımlar attığını belirterek, “ABD, Suriye’de dar bakışlı jeopolitik adımlar atıyor. Aynı zamanda maalesef, Kürt nüfusunun bir kısmını da suistimal ediyor. ABD’nin burada attığı adımlara yönelik Türkiye’nin endişesi anlaşılabilir bir durum” dedi.

Lavrov: İdlib’deki mücadele El Nusra ile

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, rejim güçlerinin İdlib bölgesinde devam eden operasyonu hakkında Rus RIA Novosti haber ajansına konuştu. Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) rejimin operasyonlarına karşı girişimler olduğuna dikkat çekerek “Suriye ordusunun İdlib’deki harekatını durdurmaya çalışan ülkelerin asıl amacının El Nusra’yı desteklemek olduğunu” söyledi. Lavrov, Güvenlik Konseyi’nde Suriye hükümetinin “insani yardım amacıyla bu iki bölgede en az bir ay süreyle harekatlarını durdurması” çağrıları yapıldığını hatırlatarak, insani durumun özellikle abartıldığını öne sürdü. Lavrov, Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) adıyla varlığını sürdüren El Nusra’nın BM Güvenlik Konseyi tarafından “terörist bir örgüt” olarak tanımlandığını, şu an İdlib ve Şam’ın dış mahallelerinden Doğu Guta’nın bu örgütün denetiminde olduğunu kaydetti.