Dünya ‘ABD boğazları kilitleyecek!’

‘ABD boğazları kilitleyecek!’

08.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunan basını, ABD’nin Yunan adalarında yeni askeri üsler oluşturacağını, böylelikle Amerikan ve Yunan üslerinin İstanbul boğazının stratejik önemini azaltacağını, Rus gemilerinin hareketlerini kontrol edeceğini yazdı.

‘ABD boğazları kilitleyecek’

ABD’nin, Ege’deki Yunan adalarına yeni üsler kurmak istediği ve buradaki mevcut üslerini genişletmeyi düşündüğü konuşulmaktaydı. Nitekim ABD, Türkiye ile ilişkilerinde sorunlar yaşadığı dönemde Yunanistan’a ağırlık vermiş ve bu ülkeden bazı askeri üslerin kullanım hakkını elde etmiş, mevcut üslerini de takviye etmişti. ABD, Ukrayna savaşı döneminde de Dedeağaç’ta adeta devasa bir lojistik üssü oluşturmuş, Avrupa’ya silah sevkiyatlarını buradan yönetmişti.

Haberin Devamı

Ancak son günlerde Yunan basınında çıkan haberlerde, ABD’nin bu ülkede yeni ve daha stratejik bölgelerde yeni üsler kurmak için düğmeye bastığı yönünde iddialar giderek yoğunlaşmaya başladı.

Nitekim dün, “Pentapostagma” adlı internet sitesinde yer alan haberde, bir adım daha ileri gidilerek, “ABD’nin yeni üsler kurarak, Rus filosunun Ege ve Akdeniz’deki hareketlerini kontrol etmek istediği, aynı zamanda İstanbul boğazının stratejik önemini azaltarak, Yunanistan’ın rolünü artıracağını” yazdı. Aynı internet sitesi, birkaç gün önce yayımladığı haberinde de “Ege adalarındaki Amerikan üsleri Türkiye’yi boğacak” başlıklı yazı yayınlayarak, ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığının genişletilmesi için var olan olasılıkların araştırıldığı öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

Rusya’yı gözetleyecek

Panagiotis Nastos imzalı yazıda, Temsilciler Meclisi’nin, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) Yunanistan’daki ABD üsleriyle ilgili maddesine bir düzenleme getirdiği hatırlatılarak, yeni üsler için zemin hazırlandığı belirtildi. Yazıda, Yunan-Amerikan ilişkilerinin daha da sıkılaştırılması ve Ege adalarında yeni ABD üsleri kurulmasının, Rusya’nın özellikle Akdeniz’deki çıkarlarına aykırı olduğu, zira üsler sayesinde Rus filosunun hareketlerinin ABD tarafından daha yakından izleneceği vurgulandı.

Amerikan ve Yunan üsleriyle adeta “Yunan boğazları” oluşturulacağı, bu sayedede hiçbir Rus savaş gemisinin Karadeniz’den Ege’ye, oradan da Akdeniz’e, Suriye ya da Libya’ya geçemeyeceği ifade edilen yazıda, ABD’nin Ege Adaları’na kuracağı askeri üslerin Türkiye’yi devre dışı bırakma amacı taşıdığı öne sürüldü. Karadeniz’den çıkan Rus gemilerinin, Ege ve Akdeniz’e açılmak için Türk boğazlarından geçmek durumunda olduğu hatırlatılan yazıda, ABD’nin kuracağı askeri üslerle birlikte Türkiye’nin boğazlarının stratejik önemi kalmayacağı, zira Ege’ye açılacak gemilerin Amerikan ve Yunan üsleri arasından geçmesi gerekeceği vurgulandı.

ABD’nin Dedeağaç’ta kurduğu merkezin Rusya’yı rahatsız ettiği kaydedilen yazıda, yeni kurulacak üslerin de, NATO’nun Rusya’ya yönelik saldırıları için bir platform haline gelmesi, Balkanlar, Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Washington’un kontrolünn armasından korkulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi kontrol!

Pentapostagma, ABD’nin Ege’deki Yunan adalarında yeni üsler oluşturmasının, sadece Rusya’yı değil aynı zamanda Türkiye’yi de kontrol etme amacı taşıyacağını öne sürerken, Yunan üsssünün bulunduğu İskiri veya anlaşmalarla silahtan arındırılmış üç Ege adası olan Limni, Kerpe ve Yamurgi’ye Amerikan üssü kurulmasının gündemde olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında yer almayıp silahlandırılmasında sakınca olmayan ve stratejik konumu bulunan İskiri adasının da ABD üssü için bir seçenek olduğu belirtilen haberde, Yunan ve Amerikan çıkarları için “Türkiye ile adalar, münhasır ekonomik alan ve 6 mil konusunun görüşülmesi gerektiği” kaydedildi.