Dünya ABD’den Suriye’ye kimyasal silah uyarısı

ABD’den Suriye’ye kimyasal silah uyarısı

28.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Suriye’de Esad rejiminin bir kimyasal saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi ve bu durumda ABD’nin müdahale edeceğinin sinyali verildi. Rusya ve Suriye ise bu son açıklamaya sert tepki gösterdi

ABD’den Suriye’ye kimyasal silah uyarısı

ABD yönetimi, Suriye’de rejimin, kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını iddia etti ve böyle bir saldırı durumunda rejimin “ağır bir bedel ödeyeceğini” açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye’de yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı olduğuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “ABD, Esad rejimi tarafından, masum çocuklar dahil kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek muhtemel bir kimyasal silah saldırısı hazırlıklarının olduğunu tespit etmiştir. Bu hazırlıklar, 4 Nisan 2017’deki kimyasal silah saldırısından öncekilere benzemektedir.” ifadelerine yer verildi.
Bedeli ağır olur
ABD’nin Suriye’de bulunma amacının, DAEŞ’i Suriye ve Irak’tan temizlemek olduğu vurgulanan açıklamada, “Ancak eğer Bay Esad, kimyasal silahlar kullanarak yeni bir kitlesel ölüm saldırısı düzenlerse, o ve ordusu bunun bedelini ağır ödeyecektir.” uyarısı yapıldı.
ABD merkezli New York Times ise, Beyaz Saray’ın bu açıklamaya gereksinim duymasının nedeninin belirsiz olduğunu yazdı ve açıklamanın, Suriye’ye yönelik yeni bir askeri saldırı ihtimalinin hazırlığı için tasarlanmış gibi göründüğünü iddia etti. ABD medyasında yer alan haberlerde, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin, Beyaz Saray’ın uyarısından haberdar edilmediği ve “hazırlıksız yakalandığı” belirtildi.
Rusya ise, Suriye’deki Esad yönetiminin yeni bir kimyasal saldırıya hazırlandığı uyarısında bulunan ABD’yi kınadı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Meşru Esad yönetimine yönelik bu tehditleri kabul edilemez buluyoruz” dedi. ABD’nin açıklamasını neye dayanarak yaptığını bilmediklerini belirten Peskov, ellerinde yeni bir saldırıya yönelik istihbarat olmadığını vurguladı. Suriye yönetimi de, ‘hiçbir zaman kimyasal saldırı düzenlemediğini ve gelecekte de asla düzenlemeyeceğini’ açıkladı. Trump yönetimi, Nisan ayında Esad hükümetinin düzenlediğini iddia ettiği ve en az 70 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan sonra Şayrat Hava Üssünü hedef almıştı.