Dünya ABD haklı çıktı!

ABD haklı çıktı!

27.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha önce pek çok kez tahminleri tutmayan, söyledikleri gerçekleşmeyen Amerikan istihbaratının bu kez nasıl haklı çıktığı merak konusu oldu. Uzmanlar, bunu CIA ve FBI’ın odağını değiştirmesine bağlıyor.

ABD haklı çıktı

Pek çok önemli olayda yaptığı yanlış tahminler ve açıklamalarla eleştiri konusu olan Amerikan istihbarat birimleri, Afganistan'dan çekilme ve Irak Savaşı gibi çok sayıda konuda tarihi hatalar yapmıştı. Ancak bu kez durum farklı oldu ve Amerikan istihbaratı, Moskova’nın aksi söylemlerine rağmen kendisini aşarak Rusya’nın Ukrayna' işgal edeceği konusunda haklı çıktı.

Haberin Devamı

Euronews’un aktardığına göre CNN televizyonuna konuşan ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Tim Weiner, bu defaki doğru tahmin ve öngörülerin, CIA'nin son yıllarda değişen yönetiminin yanı sıra önceliklerinin etkili olduğunu ifade etti. Weiner'a göre Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) da dahil olmak üzere istihbarat birimleri, son 20 yılda tamamen terörle mücadeleye odaklanmıştı. Fakat geçen yıl göreve gelen Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve CIA Direktörü Bill Burns, dikkatlerini tekrar Rusya ile Çin'e çevirerek, bu ülkelerin liderleri hakkında istihbarat toplama ve analiz etmeye odaklandı.

Weiner uzun süredir ilk defa istihbarat ajanslarının uzun vadeli düşünerek stratejik hareket etmeye başladığını savundu.

Haberin Devamı

‘ETKİLİ BİR STRATEJİ’

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin, toplanan istihbarat bilgilerini hızla kamuoyuyla paylaşmasını eski ama çok iyi bir strateji olarak değerlendiren Weiner, bunun soğuk savaş yıllarından beri ilk kez etkin bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Diplomatik savaşı ülkelerin füze ve askerlere başvurmadan düşmanı yıpratacak her türlü yola başvurmak olarak tanımlayan Weiner, bunun istihbarat toplamanın yanı sıra gizli operasyonlar, diplomatik casusluk ve ekonomik yaptırımların koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Putin'in dezenformasyon taktiklerini boşa çıkarmak için toplanan istihbari bilgilerin açıklanması da bunun bir parçasıydı. Biden'ın yeni bir dünya savaşı başlatmamak için askeri müdahalede bulunmayacağını açıklamasının ardından Amerika'nın Ukrayna'yı anlık istihbaratla destekleyebileceğini belirten Weiner ayrıca CIA'in direnişe kritik silahlar da tedarik edebileceğini belirtti.

'21. YÜZYILI ŞEKİLLENDİRECEK'

Bu savaşın 21. yüzyılı şekillendireceğini savunan Weiner, Burns ve Haines'in Çin ve Rusya'yı öncelik haline getirdiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in etkisini sınırlarının çok ötesine taşımak istediğini belirten Weiner ABD'nin bunu önleyebilmesi ve diplomatik savaşı kazanabilmesi için kendi demokrasisindeki sorunları çözmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Irak savaşı öncesi Batılı istihbarat birimlerinin Saddam Hüseyin'in elinde kitli imha silahları olduğu yönündeki bilgilerin sonradan doğru olmadığının ortaya çıkması, uzun süre tartışmalara neden olmuştu.

ABD haklı çıktı

NATO’DAN TARİHİN EN BÜYÜK YIĞINAĞI

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal operasyonu Kiev’e ulaşırken, NATO, Doğu Avrupa’yı korumak için tarihin en büyük askeri yığınağını yapıyor. İttifak’ın 30 üyesinin tamamı önceki gün NATO bölgelerine konuşlanmak üzere 40 bin kişilik askeri gücü ilk kez görevlendirme kararı aldı.

NATO İttifakı bu adımla aynı zamanda, Rusya’ya karşı doğu kanadını güçlendirmek amacıyla ilk kez 365 gün hazır tutulan Acil Mukabele Kuvvetleri’ni kullanacak. 40 bin kişilik çok uluslu askeri gücün 2-3 günde müdahale edebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Rusya müdahalesi altındaki Ukrayna, NATO üyesi olmadığı için askerler buraya gönderilemeyecek. NATO’nun askeri olarak yanıt verebilme kapasitesini artırmak amacıyla 2002’de kurulan Acil Mukabele Kuvvetleri kara, hava, deniz ve özel operasyon güçlerinden oluşuyor. Güçlü muharebe gücüne sahip kuvvetler, sadece savaş durumunda değil, aynı zamanda doğal afetler, tahliye gibi çok çeşitli sorunlara
karşı kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

ABD haklı çıktı

MÜTTEFİKLERDEN YARDIM YAĞDI!

Rusya’nın Ukrayna’ya daha ağır silahlarla saldırabileceği ihtimali gündeme gelirken, başta komşu ülkeler olmak üzere Batılı devletlerin Kiev’e askeri yardımları artırması dikkat çekiyor. NATO üyesi olmadığı için İttifak’ın askeri gücünden faydalanamayan Ukrayna’ya son birkaç günde ardı ardına pek çok ülkeden askeri yardım açıklaması geldi. “Sky News”a göre, toplamda 27 ülke, Ukrayna’ya çeşitli silah ve askeri ekipman, insani yardım ve medikal destek verecek. İngiltere’nin hafif, anti-zırh, silah savunma sistemleriyle, zırh, miğfer ve postallardan oluşan bir savunma paketi teslim etmesinin ardından, ABD Başkanı Joe Biden da 350 milyon dolarlık askeri yardım talimatı verdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukraynaya 1000 taksavar silahları ve 500 stinger füzesi gönderileceğini duyurdu. Fransa, Belçika, Hollanda, Çekya ve Slovakya da Kiev yönetimine askeri yardımlarını açıkladı. 

Haberin Devamı

Hollanda 200 adet Stringer uçaksavar füzesinin yanı sıra tüfek, mühimmat, radar sistemleri ve mayın tespit robotları sağlarken, Slovakya 12.4 milyon dolarlık topçu mühimmatı ve yakıt göndereceğini, Çekya 8l5 milyon dolarlık tüfek ve hafif silahlar göndereceğini duyurdu. Belçika 2 bin makineli tüfek ve 3 bin 800 ton yakıt tedarik edeceğini, Fransa da 337 milyon dolarlık askeri ekipman yardımı sağlayacağını açıkladı. 

‘ELÇİLİKLERİ KAPATABİLİRİZ’

Rusya’nın eski devlet başkanı Dimitri Medvedev, Moskova’nın Batı ile diplomatik ilişkilere ihtiyaç duymadığını söyledi. 2020’de Vladimir Putin tarafından başbakanlık görevinden alınan ve bugünlerde Moskova’nın Güvenlik Konseyi’nin başkan vekili olarak görev yapan Medvedev, sosyal medya sitesi “VK”deki hesabından yaptığı açıklamada, büyükelçiliklere kilit vurabileceklerini söyledi. 

Medvedev Ukrayna’nın işgalinin, Putin’in belirlediği hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini söyledi. Bu arada Medvedev, Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğinin dondurulmasını kınarken diğer yandan da bunun Rusya’da idam cezasını geri getirmeye olanak sağladığını belirtti. 

ABD haklı çıktı

 

DÜNYA SOKAKLARDA

Türkiye’den Hindistan’a, Amerika’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde ve kentinde Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini protesto eden gösteriler devam ediyor. Gösterilere katılan yüzbinlerce kişi, özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştiren fotoğraf ve pankartlar taşırken, farklı ülkelerdeki protestocuların, Adolf Hitler ile çağrışım yapacak “Putler” kelimesini kullanmaşı dikkat çekti. Savaş karşıtı gösterilerde “Putin’i durdurun, savaşı durdurun” sloganları atıldı, Hindistan’da Putin ile birlikte ABD Başkanı Joe Biden’ın da fotoğrafları yakıldı...

UKRAYNA’DAN KAÇIŞ SÜRÜYOR

Rusya’nın işgal harekatından sonra sınırı geçerek güvenli ülkelere doğru gitmeye çalışanların sayısı giderek artıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, çatışmaların 3. gününde 150 binden fazla Ukraynalı mültecinin sınırını geçtiğini belirtti. Grandi, bu kişilerin yarısının Polonya’ya, diğer yarısının da Macaristan, Moldova, Romanya ve diğer ülkelere gittiğini vurguladı. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı ve gümrük memurları, gece boyunca çocuklu kadınların sınırı geçmesi için yardımcı olduklarını belirtti. Ukraynalılar otomobilleriyle, yoksa yürüyerek hatta koltuk değnekleriyle bile sınıra doğru gidiyor. Ukrayna Halk Yardımcısı Halyna Yanchenko, Ukrayna'da savaş nedeniyle evlerini terk etmek ve daha güvenli yerlere taşınmak zorunda kalan vatandaşlar için Sığınak web sitesinin açıldığını bildirdi. İlk iki günde, site şimdiden üç binden fazla barınak teklif etti.