Dünya ABD-İsrail ilişkisi iyice gerildi!

ABD-İsrail ilişkisi iyice gerildi!

23.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İki önemli müttefik olan ABD ile İsrail arasındaki ilişki her geçen gün biraz daha geriliyor. Washington’ın, insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen İsrail taburuna yaptırım uygulayacağına yönelik haberler ve Tel Aviv’den tepkiler, tansiyonu artırdı.

ABD-İsrail ilişkisi iyice gerildi

ABD yönetimiyle İsrail hükümetinin arası açılmaya devam ediyor. Gazze’de savaşın sona ermesini isteyen, İran’a yönelik misillemenin kısıtlı olmasında ısrar eden Washington, İsrail ordusunun bazı birimlerinin Gazze’deki tutumundan da rahatsız. Son gerginliğin sebebi de, ABD’nin insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail ordusundaki bir tabura yaptırım uygulamayı değerlendirmesi.

Haberin Devamı

İsrail basınına konuşan iki ABD’li yetkili, Başkan Joe Biden yönetiminin bu hafta, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Netzah Yehuda Taburu’nun yanı sıra diğer bazı İsrail askeri ve polis birimlerine de yaptırım uygulamayı düşündüğünü ifade etti. ABD Dışişleri, Netzah Yehuda Taburu ve İsrail güvenlik güçlerindeki diğer bazı birimleri insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle bir süredir inceliyor. Yaptırımların pratikte sınırlı bir etkisi olacağı belirtilirken, Netzah Yehuda’nın ABD askeri yardımlarından pay alamayacağı, bu ülkedeki eğitimlere çağırılmayacağı düşünülüyor.

Öte yandan, söz konusu adımın Gazze’deki savaşı nedeniyle giderek gerginleşen iki müttefik arasındaki ilişkileri daha da gereceği ifade ediliyor. Nitekim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Batı Şeria’da insan hakları ihlalleri iddiasıyla İsrail’in ordusuna uygulayacağı herhangi bir yaptırımı reddetme sözü verdi. Ülkesine yönelik tüm ambargoları reddedeceğini söyleyen Netanyahu, “Tüm gücümle savaşacağım” dedi.

Haberin Devamı

ABD-İsrail ilişkisi iyice gerildi

İstihbaratın patronundan 7 Ekim istifası geldi

İsrail Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Tümgeneral Aharon Haliva, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıyı önleyememesinin ardından istifa ettiğini açıkladı. Haliva, istifa mektubunda 7 Ekim’de yaşananların sorumluluğunu üstlendiğini belirtirken, “İstihbarat Birimi olarak bizden beklenen görevleri yerine getiremedik” dedi ve süreçle ilgili resmi bir soruşturma komitesi kurulması çağrısında bulundu. Haliva, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısından bu yana istifa eden ilk İsrailli üst düzey yetkili oldu.

ABD-İsrail ilişkisi iyice gerildi

Kataib Hizbullah ABD’yi yeniden hedef alacak

Irak’ta faaliyetlerini sürdüren Kataib Hizbullah örgütü, ülkedeki ABD güçlerine saldırılarını yeniden başlatmaya karar verdiğini duyurdu. Örgüt, Irak Başbakanı’nın Washington ziyareti sırasında ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesine yönelik görüşmelerde çok az ilerleme olması nedeniyle bu kararın alındığını açıkladı. Nitekim Pazar gecesi Suriye’deki ABD güçlerinin bulunduğu bir üsse saldırıda bulunuldu.

Haberin Devamı

İsrail’in planı daha büyük bir misillemeydi

Amerikan basınında, İsrail tarafından İran’a yönelik düzenlenen misilleme saldırısının, ABD’nin yoğun baskıları sonrası “sınırlı” kaldığına ilişkin haberler yer alıyor. Nitekim son olarak “New York Times”ın adı açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail’in ilk misilleme planının Tahran yakınları da dahil olmak üzere askeri hedeflere çok daha geniş bir karşı saldırıyı içerdiği belirtildi. Gazete, “İran’ın böyle bir saldırıyı görmezden gelmesi daha zor olurdu ve güçlü bir karşı saldırı düzenlemesi Ortadoğu’yu geniş bölgesel savaşın sınırına getirirdi” ifadelerini kullandı. 

Tartışılan tabur Netzah Yehuda

ABD’nin yaptırım uygulamaya hazırlandığı tabur olan Netzah Yehuda, içerisinde İsrail toplumunun ultra-ortodoks kesimlerden gelen askerleri barındırıyor. 25 yıl önce ülke içinde Haredi toplum mensuplarını orduya dahil etmek için kurulan tabur, insan hakları ihlalleri ile ilişkilendiriliyor. İsrail’de askerlik hizmeti erkek ve kadınlar için mecburi olsa da aşırı dindar Harediler, silah altına alınmaktan muaf tutuluyor. Bu taburdaki askerlerin dini ihtiyaçlarına yönelik ise özel düzenlemeler ve kolaylıklar sağlanıyor.