Dünya ABD semalarında ‘açıklanamayan’ kaos

ABD semalarında ‘açıklanamayan’ kaos

14.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ve Kanada semalarında vurularak düşürülen ‘tanımlanamayan cisimlere’ neredeyse her gün yenisi ekleniyor. Michigan üzerinde bir cisim daha düşürülürken, yetkililer bunların ne olduğunu açıklayamıyor.

ABD semalarında ‘açıklanamayan’ kaos

ABD ve Kanada topraklarında vurularak düşürülen cisimlere neredeyse her gün bir yenisi ekleniyor. Önceki gün de ABD’nin Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde, Amerikan hava sahasında uçan bir cismin vurularak düşürüldüğü açıklandı. Böylece, Çin ile kriz yaratan “casus balon” olayının ardından vurularak düşürülen tanımlanamayan objelerin sayısı 3 oldu. Ancak hiçbir yetkili, vurulan cisimlerin ne olduğunu açıklayamıyor.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı’nın Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), yaptığı açıklamada “ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatı, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve askeri liderliğin tavsiyelerine dayanarak bir F-16’nın Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde, ABD hava sahasında yaklaşık 20 bin fit yükseklikle havadaki uçan bir cismi başarıyla vurmak için AIM9x füzesi fırlattığı” belirtildi.

Kime ait belirsiz

Herhangi bir sivilin yaralandığı veya etkilediğine dair belirti olmadığı belirtilen açıklamada, “Cismin rotası ve rakımı, sivil havacılık için bir tehlike olabileceği de dahil olmak üzere endişelere yol açtı” denildi. Uçan cismin uçuş yoluna ve verilerine dayanarak, Montana’daki hassas Savunma Bakanlığı bölgeleriyle ilintili olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Vurulan cismin enkazını çıkarmak için çalışmalar başladı. Cumartesi günü de Kanada üzerinde bir cisim, ABD’ye ait F-22 savaş uçağı tarafından Yukon bölgesi semalarında etkisiz hale getirilmişti. Bir başka F-22 savaş uçağı ise, geçtiğimiz günlerde Alaska semalarında yine benzer bir objeyi vurarak düşürmüştü. Çin, vurulan ilk balonun kendisine ait olduğunu kabul etmişti. Hatta, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin de, ABD’ye ait balonların 2022’nin Ocak ayından beri ülke hava sahasını 10’dan fazla kez ihlal ettiğini, ancak vurma haklarını saklı tuttuklarını söylemişti. Ancak vurulan diğer nesnelerin herhangi bir ülkeye ait olup olmadıkları ya da amaçları bilinmiyor.

UFO ihtimali dışlanmıyor

ABD savaş uçaklarının Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Alaska, Kanada ve Michigan üzerinde füzelerle düşürdüğü 3 tanımlanamayan uçan cisme, Pentagon ve istihbarat yetkilileri anlam vermeye çalışıyor. Michigan’da düşürülen en son cismin sekizgen şekle sahip olduğu ifade ediliyor.

NORAD’ın başındaki General Glen VanHerck, “Bunu çözmeyi istihbarat ve karşı istihbarat topluluklarına bırakıyorum” derken, “uzaylıların işi olup olamayacağı” sorusunu “Hiçbir ihtimali dışlamıyorum” diye yanıtladı. General, “Onları balon olarak kategorize etmeyeceğim. Onlara balon değil de cisim diyorsak bir sebebi var. Nasıl havada kaldıklarını kategorize edemiyorum” ifadesini kullandı. Diğer ABD’li yetkililer ise vurulan cisimlerden birini ‘bağlı bir yüke sahip küçük metalik balon’ diye niteledi.