Dünya ABD Suriye ile Irak’tan çekilecek mi?

ABD Suriye ile Irak’tan çekilecek mi?

26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da İran destekli gruplar ile ABD arasındaki gerilim sürerken, Amerikan basınında dikkat çekici bir haber yer aldı.

ABD Suriye ile Irak’tan çekilecek mi

ABD merkezli “Foreign Policy” dergisine konuşan 4 kaynağa göre, Beyaz Saray, artık Suriye’de “gereksiz” olarak gördüğü bir misyonu sürdürme konusunda istekli değil. Kaynaklar, içeride olası bir çekilmenin nasıl ve ne zaman yapılabileceği konusunda görüşmeler yapıldığını ifade etti. Charles Lister imzalı yazıda Washington’ın askerlerini Suriye’den çekme olasılığını gündeme aldığı belirtilirken, yazar, bu durumun terör örgütü DAEŞ’in bölgede yeniden güçlenmesi yol açabileceğini ifade etti. Gazze’deki savaş sonrası Ortadoğu’daki gerilimin tavan yaparken, bu çekilmenin de bölgede büyük bir felakete yol açabileceği iddia edildi.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD’nin Irak’taki varlığıyla ilgili açıklamalar ve tartışmalar da devam ediyor. Bağdat yönetimi, ABD’nin askerlerini çekmesi yönünde yaptığı çağrıların ardından, söz konusu görüşmelerin başlaması için anlaşma sağlandığını duyurdu. Bir süredir ABD’nin Irak’taki üsleri, İran destekli milislerin saldırıları altında. ABD ise bu saldırılara hava operasyonlarıyla yanıt veriyor.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh ise, ABD ile Irak arasında oluşturulduğu duyurulan Yüksek Askeri Komisyonu’nun (HMC) gündeminde Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin yer almadığını söyledi. ABD güçlerinin “Irak Hükümeti’nin daveti üzerine” bölgede bulunduğunu vurgulayan Singh, “DEAŞ’a karşı mücadele için Irak’tayız” ifadelerini kullandı.