Dünya ABD'de borç limiti müzakerelerinde çıkmaza doğru mu gidiliyor?

ABD'de borç limiti müzakerelerinde çıkmaza doğru mu gidiliyor?

21.05.2023 - 16:08 | Son Güncellenme:

ABD lideri Biden borç limitinin arttırılması müzakerelerinde Cumhuriyetçiler’in aşırı duruşlarından uzaklaşmaları gerektiğini söyledi.

ABDde borç limiti müzakerelerinde çıkmaza doğru mu gidiliyor

Japonya’nın Hiroşima kentinde gerçekleştirilen G-7 Zirvesi sonunda düzenlendiği basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, zamana karşı yarışılan borç limitine değindi.

Haberin Devamı

Demokratlar’la Cumhuriyetçiler arasında borç limitinin arttırılması için yürütülen müzakereler askıya alındı. Cumhuriyetçiler borç limitinin arttırılması için bütçe kesintileri olmasını isterken Beyaz Saray ve Demokratlar buna karşı çıkıyor.

Başkan Biden, Cumhuriyetçiler’in sadece kendi partilerinin koşullarıyla partilerüstü bir anlaşmaya varılmayacağını anlamaları gerektiğini söyledi. Biden borç limitinin arttırılması için kendisinin üzerine düşeni yaptığını, şimdi sıranın aşırı duruşundan uzaklaşması gereken Cumhuriyetçiler de olduğunu kaydetti.

Biden’la Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’nin konuyla ilgili bir görüşme yapması bekleniyor. ABD lideri, McCarthy’nin doğrudan kendisiyle bir anlaşmaya varmaya çalışacağının düşüncesinde.

Haberin Devamı

Biden, Amerika’ya döndüğünde McCarthy’nin müzakere etmek için kendisiyle görüşmeyi beklediğini umduğunu da belirtti.

'Sanırım bir anlaşmaya ulaşabiliriz' diyen ABD Başkanı, bununla birlikte Cumhuriyetçiler’in şok edici bir şey yaparak ülkeyi temerrüde düşürebileceklerinin de mesajını verdi.

McCartyh ise Beyaz Saray’ın müzakerelerde geri adım attığı düşüncesinde. Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Parti içindeki ‘sosyalist’ kanadın partide kontrole sahip gibi göründüğünü belirtti, "Özellikle de Başkan Biden ülke dışındayken" ifadelerini kullandı.

ABD Maliye Bakanlığı 1 Haziran tarihine kadar borç limitinin arttırılması gerektiğini belirtiyor.