Dünya ABD’de Kovid-19 için yeni aşılar

ABD’de Kovid-19 için yeni aşılar

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüsün yeni varyantlarının görüldüğü ülkelerde, Kovid-19 aşılarının güncellenmiş versiyonları önem taşıyor. Nitekim ABD’de eylül ayında yeni Kovid-19 aşı kampanyası başlıyor.

ABD’de Kovid-19 için yeni aşılar

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yetkililerine göre, Başkan Joe Biden yönetimi, güncellenmiş Kovid-19 aşılarının eylül ayı ortasında kullanıma sunulmasını planlıyor. Bir yetkili, “Bağışıklık zayıfladığı ve Kovid-19 virüsü değişmeye devam ettiği için aşı bu yıl da kilit önemde olmaya devam edecek. Bu nedenle aşılar hastaneye yatış ve ölüme karşı en iyi koruma olmaya devam ediyor” dedi. Nitekim ABD’de Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısında ciddi bir artış söz konusu. Haftalık ölçümlere göre, Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda yüzde 21.6’lık bir yükseliş var. Haziran ayından bu yana ise yüzde 40’lık bir artış söz konusu.

Haberin Devamı

TALEP GERİLEDİ

Biden yönetiminin kararına rağmen ABD’lilerin yeniden aşı yaptırma konusunda ne kadar istekli olduğu meçhul. Ülkede aşılara olan talep, ilk çıktığı 2021 yılından bu yana hızla geriledi. Bu nedenle aşı üreticileri, bu sonbaharda başlayacak aşı kampanyasına ilişkin beklentilerini düşük tutuyor. Bununla birlikte uzmanlar özellikle bazı yeni varyantların durumuyla ilgili endişeli.

VARYANTI HEDEF ALIYOR

*Dünya Sağlık Örgütü 3 Ağustos’ta yeni bir varyant olan ve ‘Eris’ adıyla da bilinen EG.5.1’in hızla yayıldığını rapor etti.

*Eris, 50’den fazla ülkede görüldü ve koronavirüsün en hızlı yayılan alt varyantı.

*Şu anda geliştirilmekte olan aşılar, varyantı hedef alacak şekilde üretildi.

*Moderna aşısının EG.5 ve FL.1.5.1 varyantlarına karşı bağışıklık tepkisi gösterdiği duyuruldu.

Haberin Devamı

*Pfizer de güncellenmiş aşısının fareler üzerindeki denemesinde, Eris alt varyantına karşı nötralize edici etki gösterdiğini bildirdi.