Dünya ABD’de meclis krizi!

ABD’de meclis krizi!

05.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Temsilciler Meclisi Başkanlık seçiminde kriz yaşandı. Ülkede 100 yıldır ilk defa Temsilciler Meclisi Başkanı birinci tur oylamada seçilemezken, üçüncü tur oylamanın ardından oturum ertelendi.

ABD’de meclis krizi

Dünkü dördüncü ve beşinci tur oylamada da başkan yine seçilemedi. Ülkede 8 Kasım 2022’de yapılan seçimler sonucunda Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ndeki 435 koltuktan 222’sini kazanarak çoğunluğu ele geçirmesi ve meclis başkanı adayı çıkarma hakkını elde etmesinin ardından salı günü açılan mecliste, 3 tur oylamada başkanlık seçimi için gerekli olan 218 oyu alan çıkmadı. Seçimlerde yarışan 6 aday arasından Cumhuriyetçi Kevin McCarthy ve Demokrat aday Hakeem Jeffries ön plana çıkarken bir diğer aday olan Jim Jordan’ın kendi seçmenlerinden McCarthy’e destek olmaları çağrısında bulunmasına rağmen 20 oy alması dikkat çekti. Dün yapılan dördüncü ve beşinci tur oylamada da başkan yine seçilemedi.

Haberin Devamı

Kasım ayında Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde az bir farkla çoğunluğu ele geçirdiği için McCarthy’nin neredeyse tüm parti üyelerinin desteğini alması gerekiyordu. Ancak parti içinde bir grupla McCarthy anlaşmazlık yaşıyor. Partinin sağ kanadından 19 siyasetçi ona oy vermedi. ABD tarihinde bu olay, 1923 yılında gerçekleşen seçimlerin ardından 100 yıl sonra ilk kez Meclis Başkanı’nın birinci turda belirlenemediği seçim oldu. ABD yasaları gereği, başkan seçilmeden Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekillerinin yemin ederek göreve başlamalarının mümkün olmadığı belirtiliyor. ABD Başkanı Joe Biden ise yaşanan krizi “utandırıcı” olarak nitelendirdi.