Dünya ABD’den darbe itirafı

ABD’den darbe itirafı

14.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

CNN’in, 6 Ocak’taki ABD Kongresi’ne baskınla ilgili özel yayınına katılan Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, kendisini, “başka ülkelerde darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri” olarak tanımladı.

ABD’den darbe itirafı

Donald Trump döneminde Beyaz Saray’da bir süre Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan John Bolton, CNN’de katıldığı bir televizyon programında ilginç bir itirafta bulundu ve “başka ülkelerde düzenlenen darbelerin planlanmasına yardımcı olduğunu” söyledi. CNN’in, 6 Ocak Kongre baskınına ilişkin özel yayınına konuk olan Bolton, buna karşın Washington’da yaşanan kanlı Kongre baskınının bu tür çabaların bir parçası olmadığını savundu.

Bu sözler, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmeyip 6 Ocak’ta darbe yapmaya kalkışıp kalkışmadığı konusunda program CNN sunucusu Jake Tapper ile Bolton arasında yaşanan tartışma sırasında gündeme geldi. Nitekim Bolton, “6 Ocak, demokrasimize yönelik bir saldırı değildi. Bu, Donald Trump’ın kendini kollayıp gözetmesiydi. Hayatta bir kez yaşanacak bir olaydı” diye konuştu. Bolton, 6 Ocak olaylarının “dikkatlice planlanmış bir darbe” olarak nitelenmesine yönelik de, Trump’ın böyle çalışmadığını, bir fikirden başka bir fikre kolay atladığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD’den darbe itirafı



‘ÇALIŞMA GEREKTİRİR’

Bunun üzerine Tapper, “Darbe yapmak için son derece zeki olmaya gerek yok” deyince, Bolton da, “Burada değil de, başka ülkelerde darbe planlamalarına yardım etmiş biri olarak buna katılmıyorum. Bu, çok çalışma gerektirir. Onun yaptığı bu değildi. Bir fikirden başka bir fikre atlıyordu. Sonuç itibariyle o, isyancıların Kongre’ye girmesinin önünü açtı ama anayasayı ortadan kaldırmak için değil” ifadelerini kullandı.

2018-19 yılları arasında Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan Bolton, hangi hükümetlerin devrilmesine yardımcı olduğunu belirtmezken, görevi sırasında Venezuela’ya yönelik ABD askeri müdahalesini ve muhalefet lideri Juan Guaido’nun devlet başkanı olarak savunanlar arasında yer almıştı. Bolton, bu konuyla ilgili kitap yazdığını, ABD’nin, bu ülkedeki muhalefetin başarısızlığının önüne geçileme konusunda yapabileceği fazla bir şey olmadığını kaydetti.

Bolton, sunucunun “Bize söylemediğiniz başka şeyler de olabilir mi?” şeklindeki sorusuna da “Eminim, hepsi bu kadardı” yanıtını verdi. ABD’nin Irak işgalini destekleyen, İran ve Kuzey Kore’nin bombalanmasını savunan Bolton, Trump’la ters düştüğü için görevden alınmıştı