Dünya ABD'den sürpriz! Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

ABD'den sürpriz! Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

05.11.2023 - 13:56 | Son Güncellenme:

Doğu Akdeniz'deki USS Gerald R. Ford uçak gemisiyle birlikte poz veren USS Dwight D. Eisenhower ve yanındaki savaş gemilerinin yeni rotası, İsrail'e savaş ilan eden Arap ülkesinin yanı oldu.

ABDden sürpriz Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

İsrail'e kayıtsız şartsız destek veren ve halihazırda ateşkes çağrılarını reddeden ABD, savaş başlar başlamaz ilk adım olarak dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un başını çektiği taarruz grubunu Doğu Akdeniz'e göndermeyi seçti.

Haberin Devamı

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın ve İran destekli diğer grupların İsrail'e karşı yeni bir cephe açmasından endişe duyan Washington, bizzat Başkan Joe Biden'ın ağzından Tahran yönetimine uyarılarda bulundu.

İran destekli Hizbullah ile İsrail ordusu savaşın ikinci gününden bu yana sınır hattında çatışıyor. Patlama seslerinin kesilmediği sınırda şimdiye kadar onlarca Hizbullah üyesi ve çok sayıda İsrail askeri öldü. İsrail ordusunun kayıpları arasında üst rütbeli subaylar da var.

İsrail'in en büyük korkusu on yedi yıl önce savaştığı Hizbullah'ın kuzeyden yeni bir cephe açmasıydı ancak bu şimdiye kadar resmi olarak gerçekleşmiş değil. Cuma günü Beyrut'ta taraftarlarına seslenen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hem Tel Aviv hem de Washington'a birçok tehdit savurdu ancak açık şekilde savaşa girdiklerini söylemedi.

Haberin Devamı

Kuzey cephesinde çatışmalar devam ederken, İsrail hiç beklemediği bir cepheden, güneyden saldırıya uğradı. Yemen'in batısını kontrol eden İran destekli Husiler, İsrail'in güneyine balistik füzeler fırlattı, kamikaze silahlı insansız hava araçları gönderdi.

Husilerin ilk füze saldırıları Kızıldeniz'deki ABD savaş gemisi tarafından havada durdurulmuştu ancak hafta içinde ateşlenen füzeler İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat semalarına kadar ulaştı. Husiler İsrail'e resmen savaş ilan ederken, füze ve kamikaze drone saldırılarının devam edeceğini de duyurdu.

ABDden sürpriz Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

ROTA GÜNEYE DÖNDÜ

İsrail'in en sıkı müttefiki ABD ise, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin liderlik ettiği bir başka filoyu daha Akdeniz'e soktu. Cebelitarık Boğazı'ndan geçip Doğu Akdeniz'e doğru ilerleyen USS Dwight D. Eisenhower'ın yanında füze gemileri USS Philippine Sea, USS Mason ve USS Gravely vardı.

ABDden sürpriz Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

İkinci filonun Kıbrıs adası açıklarında olan USS Gerald R. Ford uçak gemisinin çevresinde konuşlanacağı tahmin ediliyordu. İki uçak gemisi birlikte poz verdikten birkaç gün sonra ABD ordusu sürpriz bir hamle yaptı. USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi ve yanındaki savaş gemileri, Doğu Akdeniz'in en güneydoğusuna ilerledi ve Süveyş Kanalı'ndan geçti.

Haberin Devamı

Amerikan ordusunun Orta Doğu'yu da kapsayan operasyonlarını yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda USS Dwight D. Eisenhower taarruz grubunun CENTCOM sorumluluk alanına girdiğini duyurdu.

ABDden sürpriz Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

ABD ordusunun resmi internet sitesi taarruz grubunun Süveyş Kanalı'ndan geçtiği fotoğrafları servis ederken, uçak gemisinin başını çektiği filonun Kızıldeniz'e açılması doğrudan Yemen'deki Husilere bir mesaj anlamı taşıyor. USS Dwight D. Eisenhower ve beraberindeki savaş gemilerinin Kızıldeniz'den sonraki durağına ilişkin bir açıklama da henüz yok.

ABDden sürpriz Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu rota değiştirdi

SIĞINAK YOK

Gazze Şeridi çevresindeki yerleşimlerden İsrail'in en güney ucundaki turizm merkezi Eilat'a tahliye edilenler ile şehir sakinleri ise, korku içinde. Al Jazeera, liman şehrinin semalarında keskin hava saldırısı sirenlerinin çaldığını, hafta sonu savaş uçaklarının gökyüzünde belirdiğini bildiriyor.

Nüfusu 50 bin civarında olan Eilat'a Gazze çevresinden binlerce İsrailli taşındı ve otellere yerleştirildiler. Akabe Körfezi'nde yer alan Eilat'ın hemen birkaç kilometre uzağında Mısır ve Ürdün'e ait şehirler bulunuyor.

Haberin Devamı

Turizm merkezi Eilat'ın diğer İsrail kentlerinden ayıran ise, burada herhangi bir sığınağın olmaması. 1700 kilometre uzaklıktaki Yemen'in yanı sıra yaklaşık 200 kilometre mesafede yer alan Gazze'den de roketlerin atıldığı Eilat'ta, Demir Kubbe hava savunma sistemi konuşlu.