Dünya AB’de rüşvet skandalı!

AB’de rüşvet skandalı!

11.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de aralarında olduğu 5 kişi rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu isimlerin Parlamento kararlarını etkilemek adına Katar’dan rüşvet aldığı belirtiliyor.

AB’de rüşvet skandalı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Avrupa Birliği, rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de dahil olduğu 5 kişinin Belçika Federal Savcılığının yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınması büyük ses getirdi. Yunan milletvekili Eva Kaili’nin de aralarında bulunduğu beş kişi, parlamento kararlarını etkilemek için Katar’dan rüşvet aldığı gerekçesiyle Brüksel’de gözaltına alındı. Operasyonun gerekçesi olarak “Katar’ın, ekonomik ve siyasi kararları etkilemek için bazı Avrupa Parlamentosu çalışanlarına yüklü miktarda rüşvet vermesi” gösteriliyor.

Haberin Devamı

İhraç edildi

Kaili’nin dışında gözaltına alınanlar arasında eski İtalyan milletvekili Pier-Antonio Panzeri ve İtalyan sendika lideri Luca Visentini bulunuyor. Brüksel’de 16 ayrı noktada düzenlenen operasyonda 500 bin Euro nakit para, bilgisayar ve cep telefonlarına el kondu. Nakit paranın eski parlamenter Panzeri’nin adresinde bulunduğu öğrenildi. Kaili’nin, gündüz gözaltına alınan isimlerden biriyle bağı bulunduğu ve kendisine suçüstü yapıldığı belirtiliyor.

Belçika Federal Savcılığından yapılan açıklamada, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır AP’nin kararlarını etkilemek amacıyla AP’de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiğinden şüphelenildiği duyurulmuştu. Belçika basınında yer alan haberlere göre, bu ülkenin Katar olduğu öğrenildi. Operasyon AB’de büyük ses getirirken, Yunan PASOK Partisi Kaili’yi ihraç ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Katar’ı övmüştü

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kaili, 21 Kasım’da AP’de Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen FIFA Dünya Kupası’na ilişkin yaptığı konuşmada, organizasyondan övgüyle bahsederek, kupayı ‘spor diplomasisinin reformları Arap dünyasına ilham kaynağı olan bir ülkedeki tarihi dönüşümde rol oynayabileceğinin kanıtı’ olarak nitelendirmişti. Kaili, Katar’ın iş hukuku açısından da bir öncü olduğunu savunmuştu. AB’nin Katar Büyükelçisi Cristian Tudor, Twitter hesabından Kaili’nin bu konuşmadan önce de Katar Çalışma Bakanı Semih El Marri ile bir araya geldiğini yazmıştı. 2014’ten bu yana AP üyesi olan 44 yaşındaki Kaili, 2022’den bu yana Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. 2004’ten 2007’ye kadar haber spikerliği ve gazetecilik yaptığını belirten Kaili, daha sonra da Yunanistan’da halkla ilişkiler uzmanı olarak çalıştı. AP sözcüsü, yürütülen soruşturmaya ilişkin henüz bir yorumda bulunmaktan kaçınırken sorumlu kurumlarla tam anlamıyla işbirliğinin sağlanacağının altı çizildi.