Dünya AB’den en sert adım! ‘Kim olduğunuzu biliyoruz, bundan kaçamayacaksınız’

AB’den en sert adım! ‘Kim olduğunuzu biliyoruz, bundan kaçamayacaksınız’

05.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı yaptırımları genişletti ve Rusya’dan ham petrol alımını yasaklayan paketi duyurdu. Von der Leyen, “Putin’in bedel ödemesi gerek” dedi.

AB’den en sert adım ‘Kim olduğunuzu biliyoruz, bundan kaçamayacaksınız’

Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletirken, çok ciddi bir adım atarak Rus petrolüyle bağını bu yıl sonuna kadar kesmeyi planladığını duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya uygulanacak 6. yaptırım paketini açıklayarak, Rusya’dan ham petrol alımının 6 ay içinde durdurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna’daki savaşın, AB’nin de geleceğini belirleyeceğini ifade eden Von der Leyen “Avrupa’nın güçlü, toplumlarla kaynaşık ve krizlere dayanıklı olmasının cevabı Ukrayna’da verilecek” dedi. Rusya’dan ham petrol alınımın 6 ay içinde, işlenmiş petrol ürünlerinin alımının ise yıl sonuna kadar aşamalı olarak sonlandırılacağını belirten Von der Leyen, AB ve ortaklarının alternatif tedarik yollarının güvence altına alınacağını kaydetti.

Ambargonun küresel pazara olan etkilerinin en aza indirileceğini ifade eden AB Komisyonu Başkanı, “Ekonomimizin güçlü kalmasını sağlamak zorundayız” dedi. Von der Leyen, “Güçlünün değil, uluslararası hukukun üstün ve belirleyici olacağı tartışılmaz. Bu yüzden Putin’in vahşice başlattığı saldırının bedelini ödemesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘BATMAKTA OLAN RUSYA’

“Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasını istiyoruz” diyen Von der Leyen, Ukrayna’da üretimin 2022’de yüzde 35-50 oranında düşeceğini ve üretimin devam etmesi için ayda 5 milyar euro’ya ihtiyaç olduğunu, AB’nin bu konuda üzerine düşeni yapacağını söyledi. Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ın SWIFT sisteminden çıkarılacağını ifade eden von der Leyen, devlete ait 3 büyük Rus televizyon kanalına yayın yasağı getirileceğini açıkladı.

Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı haritadan silmek istediğini ancak başarılı olamayacağını ve batmakta olan ülkenin Rusya olduğunu söyledi. Buça ve Mariupol’de savaş suçu işleyen yüksek rütbeli Rus askerlerinin de hedef alınacağını kaydeden Von der Leyen, “Kim olduğunuzu biliyoruz, bundan kaçamayacaksınız” dedi. Pakette, aralarında Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in de bulunduğu çok sayıda kişiye yaptırım kararı da yer alıyor.

Paketin onaylanması için 27 ülkenin oy birliği gerekiyor. Slovakya ve Macaristan’a bir istisna uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz açıklanmadı. Rus petrolüne en bağımlı iki ülke olan Slovakya ve Macaristan’a alternatif kaynaklar bulunması için daha uzun bir süre verilmesi bekleniyor.

Öte yandan doğal gaz konusunda bir yaptırım kararı çıkmaması, paketin Rusya’ya yönelik etkisi konusunda şüphelere yol açıyor. Bu arada AB’nin Rus petrolüne yaptırım paketini duyurması sonrası brent petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda dün itibarıyla 109,13 dolardan işlem gördü.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN UYARI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği’nden gelecek olası petrol ambargosuna karşı ‘alternatiflerin araştırıldığını’ söyledi. Peskov, ‘yaptırımların iki ucu keskin kılıç olduğunu’ belirtirken, bunun AB’ye ve AB vatandaşlarına olan etkisinin günden güne artacağını savundu. Öte yandan Peskov, Rusya’nın ‘Zafer Günü’ olarak kutladığı

9 Mayıs’ta, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı ‘resmen savaş ilan edeceği’ iddialarını yalanladı ve “Bunun olma ihtimali yok” dedi. Rusya meclisi uluslararası ilişkiler komitesinden milletvekili Vladimir Dzhabarov ise, AB ülkelerinin Rus petrolünü üçüncü ülkeler aracılığıyla, üstelik daha pahalıya almaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

AB’DE ÜYELERİN VETO YETKİSİ KALKABİLİR

Rusya’ya yönelik yaptırımlar konuşulurken, yeniden gündeme gelen AB içindeki veto yetkisine dair yakın zamanda adım atılabileceği ifade ediliyor. Euronews’a konuşan Avrupa Parlamentosu Üyesi Guy Verhofstadt, Avrupa’nın Geleceği Konferansı’nda konunun gündeme geldiğini, sistemin, üyelerin veto yetkisi nedeniyle yavaşladığını ve bu yetkinin kaldırılması için çalışıldığını açıkladı.