Dünya AB’den Ukrayna’ya yardıma devam

AB’den Ukrayna’ya yardıma devam

20.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’ya yönelik yardımları artarak devam ediyor. Ukrayna’ya askeri destek için Avrupa Barış Fonu (EPF) içerisinde Ukrayna Destek Fonu (UAF) adlı özel bir fon oluşturulmasına, EPF finansal tavanının 5 milyar Euro’ya yükseltilmesine onay verildi.

AB’den Ukrayna’ya yardıma devam

Kararla birlikte Avrupa Barış Fonu’nun finansal tavanı, 2021-2027 dönemi için 17 milyar Euro’nun üzerine yükseltilmiş oldu. Yeni kararlarla AB ve Norveç dışı tedarik zincirlerinden alımlar konusunda da esneklik getirildi. Bu bağlamda AB ve Norveç silah sanayii firmalarının yanı sıra Ukrayna’ya Avrupa dışından da silah tedarikinin önü açılacak.

Haberin Devamı

Rus varlıkları satılacak

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell yaptığı açıklamada, “Bu fon ile Rusya’nın saldırılarından kendisini koruması için Ukrayna’ya her ne gerekiyorsa ve ne kadar süreyle olursa olsun destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan Rusya’nın Avrupa ülkelerinde dondurulan varlıklarından elde edilen gelirleri Temmuz ayından itibaren Ukrayna’ya aktarmak için gereken yasaların hazırladığı ifade ediliyor. Borrell, AB’nin Avrupa’da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin yüzde 90’ını Ukrayna’ya silah satın almak için kullanmasını önereceğini söyledi. AB’de dondurulan Rus varlıklarının, faiz oranlarına bağlı olarak 2027’ye kadar vergi sonrası 15 milyar ile 20 milyar Euro arasında kar getirebileceği belirtmişti.