Dünya ABD’nin kritik seçimi

ABD’nin kritik seçimi

09.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin iki yasama organı olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun da 100 sandalyesinden 35’i için yapılan ara seçimlerde oy verme işlemi dün gerçekleşti.

ABD’nin kritik seçimi

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin Demokratları geçerek çoğunluğu elde edeceği tahmin edilirken, Senato’daysa önemli bir yarış yaşanıyor. Temsilciler Meclisi ülkede hangi yasaların oylanacağını belirlerken, Senato ise bu yasaları veto etme ya da onaylama yetkisine sahip. Senato’nun ayrıca başkan tarafından yapılan atamaları onaylama ve başkana karşı soruşturma yürütme yetkisi bulunuyor.

Haberin Devamı

Trump açıklayacak

Eski ABD başkanı Donald Trump, oy verme işlemi başlamadan önce Cumhuriyetçi adaylar için Ohio’da düzenlenen son mitingde “İki yıl önce büyük bir ulustuk ve yine büyük bir ulus olacağız. Çok önemli, hatta kritik bir seçimi gölgelememek için 15 Kasım Salı günü Palm Beach’teki Mar-a-Lago’da çok büyük bir duyuru yapacağım” dedi. Trump, “Bu yıl, Temsilciler Meclisi’ni geri alacağımız yıl. Senato’yu geri alacağız. En önemlisi 2024’te muhteşem Beyaz Saray’ımızı geri alacağız” demişti. 76 yaşındaki Trump, ara seçim kampanyalarında aktif bir rol oynadı ve desteklediği adaylarla mitingler yaptı. Şayet Trump ikinci kez Beyaz Saray için yarışır ve kazanırsa bu, ABD tarihinde ikinci kez yaşanacak. Aralarında Türk doktor Mehmet Öz’ün de bulunduğu Trump destekli adaylar Senato yarışını kazanırsa, bunun Trump’ın adaylığı için önemli bir doping etkisi yaratacağı da ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Trump’ın parti içindeki en büyük rakibi ise, oyunu verdiğini açıkladığı Florida Valisi Ron DeSantis. Bazı anketler DeSantis’in 2024’teki olası bir yarışta Trump’la başa baş olduğunu gösteriyor. Trump’ın taktiklerini uygulayan DeSantis’in, Trump’a göre daha ‘içi dolu’ hedefleri olduğu ifade ediliyor. 

Musk oy istedi!

ABD Başkanı Joe Biden ise, seçim öncesi son açıklamasında ara seçimleri Cumhuriyetçilerin kazanmasının ülkenin demokratik kurumlarını zayıflatacağı uyarısında bulundu. Biden, ülkenin bir dönüm noktasından geçtiğini dile getirerek, “Demokrasimizin risk altında olduğunu iliklerimize kadar hissediyoruz ve bunu savunmanın tam zamanı olduğunu biliyoruz” dedi.

Öte yandan Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk ise, Cumhuriyetçiler için sosyal medya hesabından oy istedi. Kararsız seçmenlere seslenen Musk, “Paylaşılan güç, her iki tarafın da aşırılıklarını engeller. Bu nedenle başkanlığın Demokratlarda olduğu göz önüne alındığında, Cumhuriyetçi bir Kongre için oy vermeyi öneriyorum” derken, bu açıklama Twitter’ın tarafsızlığından bahseden Musk’a yönelik sert eleştirilere neden oldu.

Dünya liderleri beklemede!

Haberin Devamı

ABD ara seçimlerinin sonucu sadece ABD için değil, dünyadaki birçok lider için büyük önem taşıyor. Bunların başında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geliyor. Ukrayna yönetimi, ABD’de ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin güç kazanmasıyla sonuçlanacak bir durumun, ülkeye yapılan askeri yardımları etkilemesinden endişe ediyor. İsrail’de göreve gelmesi beklenen Binyamin Netanyahu ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman gibi isimler ise Cumhuriyetçilerin güç kazanmasını arzuluyor.