Dünya Aden Körfezi’nde neler oluyor?

Aden Körfezi’nde neler oluyor?

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’deki savaş, Ortadoğu’daki su yollarını da etkileyen gerilimlere neden oluyor. Son olarak İran destekli Husilerin saldırısına uğrayan ve kaptanı Türk olan ticaret gemisi, Amerikan savaş gemisinin müdahalesiyle kurtarıldı.

Aden Körfezi’nde neler oluyor

Aden Körfezi, Yemen açıklarında iletişimi kesilen ve kaçırıldığı ortaya çıkan “Central Park” adlı tanker ve personeli, 15 saatin ardından kurtarıldı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Aden Körfezi’nde, içinde Türk mürettebatın da bulunduğu Liberya bayraklı geminin imdat çağrısında bulunduğunu, “USS Mason” savaş gemisinin bölgeye intikal ederek silahlı 5 şüpheliyi yakaladığını duyurdu.

Saldırganların kaçmaya çalıştığı ancak savaş gemisince takip edilerek yakalandıkları açıklandı. Operasyon sırasında Yemenli Husilerin kontrolündeki bölgeden Amerikan gemisine 2 balistik füze atıldığı, füzelerin USS Mason ve Central Park’ın 18 kilometre yakınlarına düştüğü bilgisi paylaşıldı.

HUSİLER SALDIRIYOR

Yemen’deki İran destekli Husi savaşçılarının, tankerin Yemen’in en büyük limanı olan Hudeyda’ya yanaştırılmaması halinde gemiye saldırı tehdidi yaptığı aktarılmıştı. Husiler, kendilerini İran ile bağlantılı gruplardan oluşan “direniş ekseninin” bir parçası olduklarını söylüyor. Gazze’deki savaşın patlak vermesiyle İran destekli Husiler bölgedeki Amerikan ve İsrail hedeflerine saldırı girişimleri gerçekleştiriyor. Central Park gemisinin İsrailli bir şirket tarafından işletildiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD Donanmasına bağlı ‘USS Dwight D. Eisenhower’ uçak gemisinin Hürmüz Boğazı üzerinden Basra Körfezi’ne girdiğini açıkladı. USS Dwight D. Eisenhower’a güdümlü füze kruvazörü USS Philippine Sea, güdümlü füze destroyeri USS Stethem ve Fransız Donanmasına ait Languedoc fırkateyninin eşlik ettiği kaydedildi.