Dünya Afgan kadınlar okul kapısında ağladı

Afgan kadınlar okul kapısında ağladı

22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik baskı ve yasaklarına devam ediyor.

Afgan kadınlar okul kapısında ağladı

Taliban, son olarak bütün kadın öğrenciler için üniversite eğitimini yasakladı. Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü, kararın derhal uygulamaya geçileceği belirtirken, dün yasak kararının ardından kadın ve kız öğrenciler üniversite kapılarından içeri alınmadı. Sınıflarına girmelerine izin verilmeyen kız öğrenciler, birbirlerine sarılarak ağladı. Taliban, kız çocuklarının ortaokul eğitimini bu yılın mart ayında yasaklamış, ardından da kızlara özel eğitim veren okulların kapatılması emrini vermişti.

Haberin Devamı

Son yasak, tüm dünyadan tepki çekti. Türkiye, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla karara tepki gösterdi ve “Afganistan’da yüksek öğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. Dışişleri açıklamasında, “Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan’da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır” denilerek, kararın yeniden gözden geçirilmesinin beklendiği vurgulandı. 

KALIN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Taliban’ın kararına ilişkin “İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'KARARDAN DÖNÜN' ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, kararın kabul edilemez olduğunu ve Washington’un buna yaptırımlarla karşılık vereceğini söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, bu şekilde kadın ve kızların hak eşitliğinin ihlal edildiğini belirtti. Taliban’ın kadın ve kızlara yüksek eğitim engeli getirmesinin ülkenin geleceği açısından olumsuz sonuçları olacağına da işaret eden Guterres, uluslararası toplum tarafından tanınmayan Afganistan makamlarını bu karardan dönmeye çağırdı.