Dünya Afrika kaynıyor!

Afrika kaynıyor!

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un, 26 Temmuz’da askeri darbeyle alıkonulmasının ardından ülkeye karşı yaptırım kararı alan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) ilk adım geldi.

Afrika kaynıyor

Demokratik yönetimin geri getirilmesi için Nijer’e askeri operasyon düzenleyebileceğini duyuran ECOWAS üyelerinden Nijerya, ülkeye elektrik ihracatını kesti. Nijer’in elektriğinin yüzde 70’ini sağlayan Nijerya, ayrıca ECOWAS’ın ülkeye bir askeri müdahale gerçekleştirmesi durumunda söz konusu operasyona katılacağını duyurdu. Bir diğer ECOWAS üyesi Senegal de, topluluğun olası müdahalesini desteklediğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, Burkina Faso ile birlikte yaptığı ortak açıklamada ECOWAS’in Nijer’e yönelik olası müdahalesinin kendilerine “savaş ilanı” anlamına geleceğini açıklayan Mali yönetimi, Nijer’deki darbenin arkasındaki subaylardan biri olan General Salifou Mody’yi ağırladı. Mody ve heyetinin, Mali’nin kontrolünü yaklaşık üç yıl önce ele geçiren darbeci Albay Assimi Goita ile toplantı yaptığı bildirildi.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, Bazoum’un derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, “Nijer halkının liderlerini seçme hakkı var. İradelerini özgür ve adil seçimlerle ifade ettiler ve buna saygı duyulmalı” dedi.