Dünya Ajanslar son dakika duyurdu! Biden'a gizli belge suçlaması

Ajanslar son dakika duyurdu! Biden'a gizli belge suçlaması

08.02.2024 - 23:37 | Son Güncellenme:

Özel Yetkili Savcı Robert Hur, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz sene evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığını belirterek, Biden’a gizli belgeler ile ilgili suçlama yöneltilmeyeceğini duyurdu.

Ajanslar son dakika duyurdu Bidena gizli belge suçlaması

Özel Yetkili Savcı Robert Hur, ABD Başkanı Joe Biden’ın evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığının tespit edildiğini açıkladı. Buna rağmen, yetkililerle işbirliği yapan ve belgelere ilişkin detayları tam olarak hatırlamayan Biden’a suçlama yöneltilmeyeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz sene ABD Başkanı Joe Biden’ın evinde ve ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili yürütülen soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı. Özel Yetkili Savcı Robert Hur’un hazırladığı 345 sayfalık rapor, Beyaz Saray'ın herhangi bir redaksiyon talebinde bulunmayacağını duyurmasının ardından kamuoyuna açıklandı. Biden’ın soruşturmaya konu belgeleri kasıtlı olarak sakladığının tespit edildiği belirtilen raporda, buna rağmen Biden'a suçlama yöneltilmeyeceği belirtildi. Biden’ı gizli belgeleri uygunsuz şekilde kullanmaktan mahkum etmenin zor olacağı ifade edilen raporda, “Çünkü Bay Biden kendisiyle yaptığımız görüşmelerde olduğu gibi, kendisini jüriye sempatik, iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam olarak sunacaktır” denildi.

Haberin Devamı

"Hafızasında önemli zayıflamalar var"

Görevde olması sebebiyle Biden'a yönelik cezai bir kovuşturma yapılamayacağı hatırlatılan raporda, Biden’ın daha sonra yargılanma ihtimaline atıfla “Jüriyi, 80'li yaşlarına merdiven dayamış eski bir başkanı kasıtlı bir zihinsel durum gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeleri gerektiğine ikna etmek zor olacaktır” ifadelerine yer verildi. Biden'ın hafızasında “önemli zayıflamalar” olduğu ve soruşturmaya konu belgelere dair detayları tam olarak hatırlamadığı ifade edilirken, Biden’ın eylemlerinin “olağanüstü hassas bilgilerin Amerika'nın düşmanlarının eline geçmesi ya da kaybolması ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, ulusal güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğu” belirtildi. Buna rağmen cezai suçlamaları takip ederek bu riskleri ele almanın “uygun çözüm olmadığı” ifade edildi.

Biden açıklama yaptı: “Bu konu kapanmıştır”

Beyaz Saray aracığıyla yazılı bir açıklama yapan Biden ise, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. “Başından beri ulaşacaklarına inandığım sonuca ulaştıklarını görmekten memnuniyet duydum. Bu konuda herhangi bir suçlama yapılmayacak ve konu artık kapanmıştır” diyen Biden, soruşturmanın 40 yılı aşkın bir süre öncesine, hatta genç bir Senatör olduğu 1970'li yıllara kadar uzanan kapsamlı bir soruşturma olduğunu vurguladı. Soruşturma sürecinde yetkililerle tam işbirliği yaptığını kaydeden Biden, “İsrail 7 Ekim'de saldırıya uğramış olmasına ve uluslararası bir krizle uğraşıyor olmama rağmen, geçen yıl 8 ve 9 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca beş saat süren yüz yüze görüşmeler yaptım. Amerikan halkına bunu borçlu olduğuma inandım. Böylece hiçbir suçlama yapılmayacağını ve konunun kapanacağını bileceklerdi” ifadelerini kullandı. Biden, kamu hizmetlerindeki kariyeri boyunca her zaman Amerika'nın güvenliğini korumak için çalıştığını ifade etti.

Haberin Devamı

İsrail’de Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in oğlundan Biden'a “Alzheimer” iması

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in oğlu Shuvael Ben-Gvir, “X” sosyal medya hesabından ABD Başkanı Joe Biden'ı hedef aldı. Shuvael Ben-Gvir, Biden’ın fotoğrafına yer vererek yaptığı paylaşımda, “Bu zor zamanlarda bilişsel gerileme ve demansın en yaygın nedeni olan dejeneratif bir beyin hastalığı Alzheimer hakkında farkındalık oluşturmak önemli. Bu, bir kişinin fonksiyonlarını ve yeteneğini etkileyen ciddi bir hastalık" ifadelerini kullanarak Biden'a Alzheimer hastası imasında bulundu.

Haberin Devamı

Ben-Gvir özür diledi

Söz konusu paylaşımın ardından Bakan Itamar Ben-Gvir, özür diledi. ABD’nin ve Biden’ın İsrail’in dostu olduğunu belirten Itamar Ben-Gvir yaşadığı anlaşmazlıklara rağmen oğlunun paylaşımının “ciddi bir hata” olduğunu belirterek, “Oğlumun sözleri için özür dilerim” dedi. Aradan kısa süre sonra Shuvael Ben-Gvir Biden'a Alzheimer hastası imasında bulunduğu paylaşımını sildi. Shuvael Ben-Gvir Biden’ın fotoğrafını paylaşarak bu kez, “Sayın Başkan, kusura bakmayın” notunu düştü.

Aşırı sağcı Bakan, Biden yönetimine tepkili

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan özel röportajda, Biden yönetiminin Gazze'deki savaşı ele alış biçimini sert bir şekilde eleştirerek Biden'ı Hamas'a fayda sağlamakla suçlamıştı. Aşırı sağcı Bakan, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimde olsaydı ABD'nin tavrının tamamen farklı olacağını belirtmişti.

Haberin Devamı

Ben Gvir başka bir açıklamasında ise İsrail'in "ABD bayrağındaki bir yıldız olmadığını" ifade etmişti.