Dünya Akihito sonrası ‘yeni dönem’

Akihito sonrası ‘yeni dönem’

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Japonya İmparatoru Akihito’nun tahtan çekilmesiyle ülkede başlayacak olan yeni dönemin adının “Reiwa” olacağı açıklandı.

Akihito sonrası ‘yeni dönem’

Açıklamayı Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoşihide Suga yaparken, söz konusu ismin, Çin kökenli ve Japonya’da kullanılan “Kanji” alfabesinden geldiği, “Rei”nin “iyi-güzel”, “Wa”nın ise “uyum-barış” ya da “Japon tarzı” anlamlarında kullanılabildiği belirtiliyor. Yeni dönemin 1 Mayıs’ta başlayacağı, ehliyet, sağlık sigortası kartları ve takvimler de dahil olmak üzere pek çok resmi belgede kullanılacağı bildirildi. Japonya’da kendi isteğiyle tahttan inmeye hazırlanan Akihito, veliaht prens Naruhito’ya tahtı 30 Nisan’da teslim edecek.

Haberin Devamı

Ülkede her imparator değişiminde yeni bir dönemin başladığı varsayılıyor.

Japonya’dan Türkiye hamlesi

Japonya’nın yabancı işçi kabul edilmeyecek ülkeler listesinden Türkiye’yi çıkarmasını memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Bu adımın, tarihi ve köklü bağlara sahip olduğumuz Japonya ile aramızdaki dostane ilişkilerin ruhuna uygun olduğunu düşünüyoruz” denildi. Japonya’nın Ocak ayında yayımladığı listelenin taslak bildiride Türkiye de yer almış, Ankara bundan rahatsızlığını belirtmişti.