Dünya Almanya’da taşlar yerine oturuyor

Almanya’da taşlar yerine oturuyor

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da “büyük koalisyon” kurulması adına anlaşmaya varılmasının ardından, partilerde beklenen değişiklikler yaşanıyor.

Almanya’da taşlar yerine oturuyor

Yeni hükümette Dışişleri Bakanı olacağı açıklanan Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, parti liderliğini bıraktığını açıkladı. Schulz, başkanlık görevini SPD’nin ilk kadın lideri olmaya hazırlanan Andrea Nahles’e bırakacak.

Kesin değil!

Schulz, “Partinin gençleşmeye ve daha fazla kadına ihtiyacı var. 150 yıl sonra, partimiz nihayet bir kadına emanet” dedi. Reuters’ın haberinde, Schulz’un kararına gerekçe olarak 2. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki en ağır seçim yenilgisini alan partinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu gösterdiği ve SPD’nin ancak yeni bir yüzle toparlanmasının mümkün olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Koalisyon anlaşması, 20 Şubat-2 Mart arasında SPD’nin 460 bin üyesinin onayına sunulacak. Anlaşmanın kaderini belirleyecek oylamanın sonuçları 4 Mart’ta açıklanacak. SPD üyeleri, anlaşmayı reddederse Almanya’ya yeniden genel seçim yolu görünecek.

Öte yandan Maliye ve Dışişleri gibi önemli bakanlıkları SPD’ye bırakmak durumunda kalan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri de sıkıntılı bir durumda. Şansölye Angela Merkel, koalisyon anlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirse de, Alman basınındaki yorumlarda, bunun, Merkel’i bugüne dek en fazla zorlayacak koalisyon olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı