Dünya Almanya’da kimyasal şüphesi

Almanya’da kimyasal şüphesi

09.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da kimyasal silah saldırısında olduğundan şüphelenilen İran asıllı bir kişinin, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda gözaltına alındığı bildirildi.

Almanya’da kimyasal şüphesi

Ülkenin batısındaki Ruhr bölgesinde bulunan Castrop-Rauxel kentinde düzenlenen operasyonda, özel kuvvetlerce şüphelinin evine baskın düzenlendiği ve burada arama yapıldığı açıklandı. Savcılık ve polis kaynakları, 32 yaşındaki şüphelinin, dini motifli bir saldırı hazırlığı içinde olduğunu ve saldırı için siyanür gibi güçlü toksin maddeler temin ettiğini öne sürdü. Alman haber ajansı DPA da, özel giysiler giyen uzmanların, şüphelinin evinde arama yaptığı ve bazı eşyalara el koyduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Ülkenin önde gelen gazetelerinden “Bild” ise, Alman yetkililerin, kimyasal saldırı planlarıyla ilgili bir istihbarat aldığını kaydetti.

Söz konusu kişinin İran vatandaşı olduğu kaydedilirken, şüpheli hakkında Düsseldorf Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı, operasyonda şüphelinin erkek kardeşinin de gözaltına alındığı aktarıldı. Başsavcılık açıklamasında, “Şüpheli, devleti tehlikeye atan, şiddet içerikli bir eylem hazırlığında olmakla suçlanmaktadır” denildi. Başsavcılık açıklamasına göre, söz konusu kişi, saldırıda kullanmak üzere siyanür ve risin elde etti. Robert Koch Enstitüsü, “risin”i, savaş silahları listesinde bir “biyolojik silah” olarak sınıflandırıyor. Siyanür de, az miktarı bile insanlar için ölümcül olan yüksek derecede zehirli bir madde.

Haberin Devamı

Yaklaşık beş yıl önce Alman polisi, Tunuslu bir adamla eşini, DAEŞ adına risin saldırısı planladıkları şüphesiyle tutuklamış, bu kişiler suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmıştı.