Dünya Ankara çağırılmadı Aliyev de gitmiyor...

Ankara çağırılmadı Aliyev de gitmiyor...

05.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Azerbaycan, Türkiye’nin de katılması yönündeki şartı reddedildiği gerekçesiyle İspanya’da Ermenistan ile yapılması planlanan 5’li toplantıya katılmayacağInı bildirdi.

Ankara çağırılmadı Aliyev de gitmiyor...

Azerbaycan basınının cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İspanya’nın Granada şehrinde 5 Ekim’de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla yapılması planlanan görüşmeye katılmama kararı aldı. Aliyev’in, Fransa’nın yapıcı olmayan tutumu ve Fransa ile Almanya’nın Türkiye’nin toplantıya katılmasını reddetmesi üzerine görüşmeye katılmayı reddettiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Azeri güçlerinin Dağlık Karabağ’daki terörlerle mücadele operasyonu sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki ilk görüşme, 5 Ekim’de İspanya’da gerçekleştirilecekti. Yapılması planlanan görüşmelere, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel katılacaktı. 

Fransa’ya tepki 

Bu arada Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın bahsettiği üzere, Fransa’nın Ermenistan’ı silah göndermesinin, Azerbaycan’a karşı saldırganlığa ve askeri maceraya sürüklemek anlamına geleceğini belirtti. Açıklamada, “Fransa anlamalıdır ki, ülkemize müdahil olma amaçlı bu tip girişimler, başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Ermenistan’a destek veren açıklamaları ve BM Güvenlik Konseyi toplantılarına öncelik etmesi, Fransa’nın yaklaşık 30 yıldır savunduğu bağımsız arabuluculuk rolünÜn sağlam olmadığını kanıtlıyor” denildi. 

Haberin Devamı

Fransız Bakan, Erivan’a düzenlediği ziyarette, Fransa’nın Ermenistan’a askeri teçhizat göndereceğini açıklamıştı. Bakan Catherine Colonna, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile bir araya gelerek. “Fransa, savunmasını sağlayabilmesi için askeri teçhizatın Ermenistan’a teslim edilmesine olanak sağlayacak gelecekteki sözleşmelerin imzalanması konusunda anlaşmaya vardı” demişti. 

İstanbul’da gizli toplantı iddiası

ABD, Avrupa Birliği ve Rusya’dan üst düzey yetkililerin, Azerbaycan’ın Dağlık-Karabağ operasyonundan önce İstanbul’da gizli bir toplantı yaptığı öne sürüldü. “Politico” internet sitesinin görüşmelerle ilgili bilgi sahibi üst düzey bir diplomata dayandırdığı habere göre, 17 Eylül’deki görüşme, Karabağ’a yardım konvoylarının ulaştırılabilmesi için Bakü üzerinde baskı kurmayı hedefliyordu. Kaynak, görüşmede yardım TIR’larının Karabağ’a nasıl ulaştırılacağının tartışıldığını söyledi. 

Toplantıya ABD adına Kafkasya danışmanı Louis Bono, AB adına bölge temsilcisi Toivo Klaar ve Rusya adınaysa Putin’in Ermenistan ve Azerbaycan özel temsilcisi Igor Kovaev’in katıldığı ifade edildi. Bakü yönetimi, İstanbul’da yapıldığı iddia edilen toplantıdan iki gün sonra, Dağlık Karabağ’daki Ermenistan destekli ayrılıkçı yönetime karşı operasyon başlatmıştı.