Dünya Anlaşma gerilimi devam ediyor

Anlaşma gerilimi devam ediyor

19.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ve İngiltere’nin Avustralya ile imzaladığı güvenlik anlaşmasının ardından sular durulmuyor.

Anlaşma gerilimi devam ediyor

Ülkesi tarafından geri çağrılan Fransa’nın Canberra Büyükelçisi Jean-Pierre Thebault, Avustralya’dan ayrılmadan önce ülke diplomasisini “beceriksiz, yetersiz ve Avustralya’ya aykırı” şeklinde niteledi. Avustralya’dan ayrıldığı için çok üzgün olduğunu ifade eden ancak bu ülkenin Fransa’ya yönelik tutumunun “arkadan bıçaklama” olduğu yorumunu yapan Thebault, “Bence bu çok büyük hata, ortaklığın çok kötü şekilde ele alınması çünkü bu bir sözleşme değildi. Güvene, karşılıklı anlayışa ve samimiyete dayalı olması gereken bir ortaklıktı” dedi.

Haberin Devamı

Avustralya ise Fransa’nın Canberra Büyükelçisi’ni geri çağırmasını “üzücü” olarak karşıladıklarını belirtti. Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Avustralya, ulusal güvenlik çıkarlarımıza uygun olarak  alınan kararımızdan dolayı Fransa’nın duyduğu derin hayal kırıklığını anlıyor” ifadesi kullanıldı.

‘Kabullenilmiş kölelik’

Öte yandan Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, olayı ‘ciddi bir güven ihlali’ olarak niteleyerek, güven ilişkisini zedeleyen bu durumun Canberra ile diğer anlaşmaların da sorgulanmasına neden olacağını söyledi. ABD’nin tavrını da “Onlar için her zaman Amerika öncelikli olacak” şeklinde yorumlayan Beaune, İngiltere için de “İngiliz komşularımız, AB’den ayrılarak kabullenilmiş bir kölelikle ABD’nin kürkçü dükkanına geri döndü”  ifadesini kullandı.