Dünya ‘Aptal telefonu’ kimler seviyor?

‘Aptal telefonu’ kimler seviyor?

13.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Akıllı” denilen telefonlar, milyonlarca kişinin elinden düşmüyor. Ama”Aptal” denilen daha basit modellere de ilgi giderek artıyor. Tabii bu dönüşün sebepleri var!

‘Aptal telefonu’ kimler seviyor

Dünya genelinde akıllı telefon satışları artmaya devam etse de, giderek daha fazla sayıda insanın akıllı telefonlarını daha basit modellerle değiştirdiği belirtildi. “Guardian”daki habere göre, daha basit modellere “Aptal telefon” deniliyor. Daha basit cep telefonlarına da talep artarken Nokia’nın bile “aptal telefon” deyimini benimsediği bildirildi. İlk iPhone 2007’de piyasaya sürülmüştü. O zamandan beri akıllı telefon bağımlılığının artmasına, bunun ruh sağlığına etkisine dair raporlar yayımlanıyor.

Haberin Devamı

Özgürlük hareketi

Akıllı telefonu bir kenara bırakmanın bağımlılıktan kurtardığı, özgürleştirici olduğu ifade ediliyor. İngiliz dijital iletişim uzmanı Dr. Zeena Feldman da akıllı telefonu reddedenlerin 3 gruba ayrıldığını söyledi. 1. Onları gerçekten hiç kullanmamış eski nesil. 2. Mahremiyet endişeleri nedeniyle akıllı telefondan vazgeçen orta yaşlı insanlar. 3. “Bu küçük cep bilgisayarlarına olan bağımlılığın” toksik etkisini fark eden genç kişiler. Öte yandan akıllı telefonların kolay dinlenmesi de onları terk etmenin bir başka sebebi.

Günün beş saati ‘mobil’de geçiyor

BBC, 2022’de, mobil uygulamaların kullanımını takip eden “App Annie” isimli şirketin 2021 yılı kaynaklı raporunu yayımladı.

Rapora göre, dünya genelinde insanlar günde ortalama 4.8 saati mobil telefonlarında geçiriyor.

Haberin Devamı

İnsanlar mobil uygulamalara 170 milyar dolar harcadı, uygulamalar 230 milyar defa indirildi.

Türkiye, ABD, Hindistan, Japonya, Meksika, Singapur ve Kanada’da bir günde mobil uygulamalarda geçirilen zaman ortalama 4 saat 48 dakikayı buldu. Bu, 2019 yılına kıyasla yüzde 30 artış demekti.

İngiltere’de kullanıcılar 2022’de telefonlarında günde ortalama 4 saat 14 dakika geçirirken, Avustralya’da bu süre 5 saate yaklaştı.

Brezilya, Endonezya ve Güney Kore’de bu sürenin 5 saati aştığı belirtildi.