Dünya ‘Aralıklı oruç, diyabetle kalp hastalığını önler’

‘Aralıklı oruç, diyabetle kalp hastalığını önler’

24.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de bir bilim ekibi, oyuncular Jennifer Aniston, Benedict Cumberbatch, Reese Witherspoon ve Twitter CEO’su Jack Dorsey gibi ünlülerin kilo vermek için uyguladığı “aralıklı oruç” diyetinin kalp hastalıklarını ve Tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olabileceğini açıkladı.

‘Aralıklı oruç, diyabetle kalp hastalığını önler’

Ekip makalelerinde, aralıklı orucun, uykuyu ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini bildirdi. Profesör Satchidananda Panda, kilo vermeye ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeye çalışan insanların, ne yedikleri kadar ne zaman yediklerine de dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Panda, “sirkadiyen ritim” olarak da adlandırılan vücudun iç saatini takip etmemenin, genlerin farklı saatlerde aktive olması, hormon seviyelerinin ve metabolizmanın gün boyu değişmesiyle sağlığa zarar verebileceğini belirtti. Aralıklı orucu herkesin yapabileceğini vurgulayan Panda, “Rastgele zamanlarda yemek yemek, vücudun senkronizasyonunu bozar ve bizi hastalıklara yatkın hale getirir. Ancak aralıklı oruç bunu önler” dedi. Ancak tıp dünyası aralıklı orucun kilo vermeye yardımcı olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda. Bir araştırmada, Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları 116 kişilik deneyde, aralıklı oruç yapanlarla üç öğün yemek yiyenlerin kilolarında fark olmadığını bulmuştu.

Üç yöntemden oluşuyor

Haberin Devamı

Aralıklı oruç, 16:8, 5:2 ve Ye-Dur-Ye olmak üzere 3 yöntemden oluşuyor. Kişi kendisine uygun bu 3 yöntemden birini seçiyor. 16:8’de, günün 8 saatinde sebze ve protein oranı dengeli olacak şekilde yemek yeniyor, diğer 16 saatte ise kalorisiz sıvılar hariç birşey tüketilmiyor. 5:2’de kişi haftanın 5 günü normal ve sağlıklı beslenir. Diğer 2 gündeyse kalori alımı 500’e düşürülür. Ye-Dur-Ye yönteminde haftanın 2 günü 24 saat sıvı haricinde birşey tüketilmez. Haftanın geri kalanında ise normal beslenilebilir. Bu yöntem kahvaltıdan kahvaltıya veya akşam yemeğinden akşam yemeğine uygulanabilir. Bu metot uzun süre aç kalmayı gerektirdiği için herkese uygun değildir ve mutlaka doktora danışılmalıdır.