Dünya Arap ülkeleri yetersiz kaldı

Arap ülkeleri yetersiz kaldı

16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin düşürülmesi için yoğun çaba gösterirken birkaç ülke dışında, doğrudan diplomasi trafiğine katılan Arap ülkesi neredeyse yok gibi.

Arap ülkeleri yetersiz kaldı

* Arap Birliği: 22 üyeli Arap Birliği, İsrail ile Hamas arasındaki gerilim nedeniyle çarşamba günü Kahire’de acil toplantı düzenledi. Birliğin başkanı Ahmed Aboul Gheit, BM Genel Sekreteri Guterres’e “İsrail’in nüfusu nakletmeye yönelik bu çılgın çabasını” kınaması çağrısında bulundu. 

Haberin Devamı

* Mısır: Krizin başından bu yana en faal ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Sisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la da görüşürken, İsrail’in de dahil olduğu görüşmelerde Gazze’den yabancıların tahliyesi ve bölgeye yardımlar konusunda etkin rol oynadı.

Riyad’la normalleşme askıda

* Suudi Arabistan: Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ülkesinin İsrail’le ilişkileri normalleştirme sürecini askıya aldı. Selman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İran cumhurbaşkanı Reisi ile telefonla görüştü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

* Ürdün: Kral Abdullah, Filistinlileri Filistin topraklarından zorla çıkarmaya yönelik her türlü girişime karşı uyararak, krizin komşu ülkelere yayılmasının ve mülteci sorununun alevlenmesinin önlenmesi çağrısında bulundu. Pek çok liderle temas içindeydi.

Haberin Devamı

* Irak: Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıyı savundu ve Iraklıları Filistin davasını desteklemeye çağırdı.

* İran: Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hamas ve İslami Cihad’ın liderlerinin yanı sıra Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, durumu ele almak için bölge liderleri düzeyinde bir toplantı önerisinde bulundu.

* Katar: Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Doha’da görüştü. Al Thani, toplantıda, Gazze’de yardım için güvenli koridorlar açmayı ve çatışmanın bölgesel olarak yayılmamasını sağlamayı amaçlayan çabaların önemini vurguladı.

Hamas, İsrail helikopteri düşürdü

Hamas militanlarının geçtiğimiz günlerde İsrail ordusuna ait CH-53 tipi helikopteri düşürdüğü bildirildi. İsrail ekipleri, kuzey Gazze sınırının İsrail tarafına düşen helikopter enkazında incelemelerde bulundu.