Dünya ‘Asker gönderme’ fazla geldi

‘Asker gönderme’ fazla geldi

29.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da Ukrayna’ya yardımların sürmesi konusunda fikir birliği bulunurken, Macron’un gündeme getirdiği asker gönderme konusu olumsuz karşılandı. Macron’un Avrupa’ya liderlik etme isteği dikkat çekiyor.

‘Asker gönderme’ fazla geldi

Fransa’nın başkenti Paris’te 27 ülkenin katılımıyla “Ukrayna’ya destek konferansı”nda yapılan açıklamalar ses getirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya asker gönderme ihtimalinin masada olduğuna yönelik açıklamaları, tüm dünyada büyük dikkatle izlenirken, henüz Macron’u bu konuda destekleyici bir açıklama gelmedi. Nitekim, başta ABD olmak üzere, Avrupa’nın büyük ülkeleri de bu fikre sıcak bakmadıklarını ifade etti.

ALMANYA RAHATSIZ

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Ukrayna’ya askeri yardımların süreceği belirtilirken, “Başkan Biden, ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti” denildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya asker göndermenin üçüncü ülkelerin kendi kararı olacağını, ancak ABD ve NATO’nun daha önce de belirtildiği gibi böyle bir planı olmadığını vurguladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, hiçbir Avrupa ülkesi veya NATO üyesinin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğine ilişkin mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu arada Macron’un Avrupa liderliğine soyunması ve NATO’dan bağımsız bir Avrupa askeri gücü isteğinde ısrar etmesinin, başta Almanya olmak üzere bazı ülkeleri rahatsız ettiği ifade ediliyor.

TÜRK GEMİSİ VURULDU

Savaşın başlamasından beri Herson Limanı’nda mahsur kalan gemiler arasında bulunan “Kuruoğlu 3” gemisinin isabet aldığı öğrenildi. Mürettebat bulunmayan gemide 1 kişinin güvenlik amacıyla kaldığı, saldırı sırasında dışarıda olduğu öğrenildi.

‘Asker gönderme’ fazla geldi

NAVALNİ'NİN CENAZE TÖRENİ YARIN

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin cuma günü Moskova’da toprağa verileceği açıklandı. Navalni’nin cenaze töreninin Borisovskoye Mezarlığı’nda yapılacağı ifade edildi. Cenazeye katılım ise merak konusu.

Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya, ekibiyle birlikte bir haftadır cenaze töreninin hazırlıklarını yaptıklarını belirterek,  “Barışçıl olup olmayacağını veya polisin ona veda etmeye gelenleri tutuklayıp tutuklayamayacağını henüz bilmiyorum” dedi. Putin’in eşini öldürdüğü ifade eden Navalnaya, eşinin Putin’in emriyle 3 yıl boyunca işkenceye maruz kaldığını, küçük bir hücrede tutulduğunu, aç bırakıldığını ve dünyayla bağlantısı kesildiğini belirtti. Navalnaya, eşinin ‘cinayetinin’ Putin’in her şeyi yapabileceğini ve onunla müzakere edilemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Asker gönderme’ fazla geldi

TRANSDİNYESTER TEHLİKESİ!

Moldova toprakları içerisinde bulunan Rus yanlısı Transdinyester yönetimi, dikkat çekici bir adım atarak Rusya’dan yardım talebinde bulundu. Tartışmalı bölgenin Rusya’dan ilhak talep edebileceği bir süredir iddia ediliyordu. Transdinyester konusu, Moskova’nın Avrupa’yı istikrarsızlaştırmaya yönelik ‘hibrit savaş’ stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.