Dünya ‘Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun’

‘Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun’

23.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarıyla ilgili bugüne kadarki en sert tutumunu takınarak ABD Başkanı Donald Trump’a hitaben “Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun” ifadelerini kullandı.

‘Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun’

Yurtdışında görevli İranlı diplomatların katıldığı toplantıda yaptırımlarla ilgili açıklamlarda bulunan Ruhani, ABD’yi mutlaka yeneceklerini, Washington ile müzakere masasına oturmanın ise teslim olmak anlamına geldiğini savundu. Ruhani, Trump’ın çatışmacı tavrının sadece İran için değil tüm dünya için bir tehdit oluşturduğunu belirterek “Sayın Trump; biz tarih boyunca bölgedeki su yolları güvenliğinin güvencesi olduk. Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun. İki yolumuz var; ya direneceğiz ya teslim olacağız. ABD’yle müzakere masasına oturmak teslim olmak demektir. Düşmanlar, İran’la savaşın savaşların anası, İran’la barışın barışların anası olacağını iyi bilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kapatmak en basiti’

Yaptırımlara karşı ödeyecekleri bedeller olabileceğini aktaran Ruhani, buna rağmen elde edecekleri çıkarların daha fazla olduğunu ve ABD’den gelen tehditlerin ülkeyi birbirine daha çok kenetleyeceğini savunarak, tehditlere karşı komşu ülkelerle de en iyi diplomatik ilişkileri kurmak istediklerini, yeni şartlarda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri düzeltmek istediklerini kaydetti.

Öte yandan, ABD’nin İran’ın petrol satışını önlemeye yönelik çabalarına karşılık “Hürmüz Boğazı’nı kapatma” seçeneğine de değinen Ruhani, “İran petrol satamazsa kimse satamaz dediğimizde Hürmüz Boğazı’nı kapatacağımızı düşünüyorlar. Hâlbuki çeşitli yöntemlerimiz var. Hürmüz’ü kapatmak bunların en basiti. Kontrol ettiğimiz çeşitli boğazlarımız daha var” dedi.

Haberin Devamı

‘Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun’

O top da kontrol edilmiş...

ABD Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Dan Coats, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Helsinki Zirvesi sırasında ABD Başkanı Donald Trump’a hediye verdiği topun, güvenlik kontrolünden geçirilerek incelendiğini söyledi. Coats, bir toplantıda kendisine yöneltilen “Putin’in hediye ettiği topta bir dinleme cihazının olma ihtimaline” dair gelen bir soruya, “Hediyede bahsettiğiniz gibi bir şey olup olmadığını anlamak için inceleme şansımız var. Eminim ki bu top da iyi incelenmiştir” yanıtını verdi. Helsinki’de Trump ile Putin arasında düzenlenen tarihi zirvenin ardından yapılan ortak basın toplantısı sırasında, Trump’ın Suriye konusunda bir soruda topun Rusya tarafında olduğunu söylemesi üzerine Putin, Dünya Kupası’nda kullanılmış bir futbol topunu Trump’a uzatıp, “Artık top sizde” demişti. Trump da, “Onu oğlum Barron’a vereceğim” deyip topu eşi Melania Trump’a atmıştı.