Dünya Ateşkes umudu havada kaldı

Ateşkes umudu havada kaldı

08.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hamas’ın Gazze’de ateşkes için karşı önerisi İsrail tarafında kabul görmedi. Hamas’ın karşı teklifini kabul etmeyen ve şartları “tuhaf” bulduğunu söyleyen Netanyahu, yeni saldırı emri verdi.

Ateşkes umudu havada kaldı

Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik gerçekleştirilen yoğun görüşmelerin ardından dün kritik önem taşıyordu. Hamas, Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından gönderilen teklife cevap niteliğindeki taslak belgesine göre, her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerdi. Bu süre zarfında Gazze’deki rehineler Filistinli mahkumlarla takas edilecek, Gazze’nin yeniden inşası başlayacak, İsrail güçleri Gazze Şeridi’nden tamamen geri çekilecekti. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan da sundukları teklifte Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve BM’nin de her türlü anlaşmada garantör olmasını talep ettiklerini açıklamıştı. 

Haberin Devamı

Ancak bu şartlar Gazze’de operasyonları sürdüren İsrail tarafından kabul görmedi. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, anlaşma konusunda iyimser olduklarını ve Hamas’ın yanıtının İsrail’e iletildiğini belirtmişti.  

Biden ‘abartılı’ demişti 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise ABD’nin Hamas’tan gelen yanıtı gözden geçirdiğini belirterek, İsrail hükümeti ile yapacağı görüşmeleri işaret etmişti. Blinken dün Ortadoğu ziyareti kapsamında İsrail’e gelirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir araya geldi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Hamas’ın karşı teklifinin “biraz abartılı” olduğunu ifade etmesi ise, İsrail tarafında teklifin kabul görmeyeceğine dair bir işaret olarak yorumlanmıştı. 

Haberin Devamı

Saldırı emri verdi 

Nitekim Netanyahu, dün akşam yaptığı açıklamada, Hamas’ın karşı teklifini reddettiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas’ın şartlarını ‘tuhaf’ olarak nitelerken, görüşmelerin hiçbir yere ilerlemediğini ifade etti. Netanyahu, ‘tam zafer’ dışında bir seçeneklerinin olmadığını belirtirken, ‘eğer Hamas Gazze’de devam ederse, bir sonraki katliamın sadece bir zaman meselesi olduğunu’ öne sürdü. Netanyahu, bununla birlikte 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sivilin sığındığı Refah bölgesine saldırı için orduya talimat verdiğini söyledi. 

Netanyahu’nun açıklamasına tepki gösteren Hamas “Netenyahu’nun açıklamaları savaşı sürdürme isteğini gösteriyor. Hamas her seçeneğe hazır. Tüm Filistin direniş güçlerini İsrail’e karşı koymaya devam etmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı. 

Blinken bölgede

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu turu kapsamında geldiği İsrail’de dün Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken ile Netanyahu önce baş başa görüşme gerçekleştirdi, daha sonra heyetlerarası görüşmeye katıldı. Ziyaret Blinken’ın Gazze’de savaşın başlamasından bu yana 6’ncı İsrail ziyareti oldu. Blinken, İsrail’in ardından Batı Şeria’ya geçti ve Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.