Dünya Ateşle oynuyorlar

Ateşle oynuyorlar

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de süren savaş, Kızıldeniz’deki çatışmalar ve İran’ın düzenlediği saldırılar, krizin bölgeye yayılması korkusunu artırıyor. Pakistan İran’ın önceki günkü saldırısına misilleme yaparken, bu, İran’a 1988’den beri başka bir ülkenin düzenlediği ilk resmi saldırı oldu.

Ateşle oynuyorlar

Ortadoğu’da ülkelerin sınır ötesinde gerçekleştirdikleri saldırılar görülmemiş bir şekilde artıyor. Son olarak İran’ın Pakistan topraklarında yaptığı saldırıya Pakistan’dan misilleme geldi. Pakistan, İran’ın Sistan-Belucistan bölgesindeki “terör hedeflerine” füze saldırısı düzenlediğini açıklarken, İran devlet medyası, saldırılarda en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu bildirdi. Saldırının Pakistan sınırı yakınlarında, Saravan kenti civarında gerçekleştiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Pakistan Dışişleri, İran’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duyulduğunu vurgulayarak, saldırının, Pakistan’ın kendi güvenliğini korumak amacıyla teröristlere karşı düzenlendiğini belirtti. Saldırıda hedef alınan örgütlerin “Belucistan Kurtuluş Ordusu” ve “Beluç Kurtuluş Cephesi” olduğu ifade ediliyor.

1988’den sonra bir ilk

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Tahran yönetiminin saldırıları şiddetle kınadığını belirtti, Pakistan’ın Tahran’daki maslahatgüzarının konuyla ilgili açıklama yapması için bakanlığa çağırıldığını ifade etti. İran, 16 Ocak’ta sınır bölgesinde güvenlik güçlerini hedef alan “Ceyşu’l Adl” isimli örgütün Pakistan’ın Belucistan eyaletine bağlı Panjgur bölgesindeki 2 üssüne füze ve İHA saldırısı düzenlemişti. Pakistan, saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 kişinin de yaralandığını açıklamış, saldırının ‘egemenlik ihlali’ olarak görüldüğünü vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı daha sonra Tahran Büyükelçisi Muhammad Mudassir Tipu’yu geri çağırma kararı aldığını açıklamıştı. İki ülke birbirini yıllardır şiddet yanlısı militan grupları barındırmakla suçluyor. Ancak ilk kez birbirlerinin topraklarında bu şekilde saldırılar gerçekleştiriyorlar. Pakistan’ın saldırısı, İran’a 1988’de sona eren İran-Irak savaşından beri başka bir ülke tarafından yapılan ilk resmi saldırı oldu.

Kim kimi vurdu?

* İran, Pakistan topraklarında düzenlediği saldırıda ‘Ceyşu’l Adl’ isimli örgütü hedef aldığını duyurdu. Geçmişte İran askerine yönelik bazı saldırılar düzenleyen Sünni örgütün, İran hükümetine muhalif olduğu biliniyor.

* Pakistan ise İran topraklarında teröristleri hedef aldığını açıklarken, vurulan örgütlerin “Belucistan Kurtuluş Ordusu” ve “Beluç Kurtuluş Cephesi” olduğu ifade ediliyor. Bu örgütler, Beluçlar için ayrılıkçı eylemlerde bulundu.

Ankara’dan itidal çağrısı

Pakistan’ın İran’a yönelik misillemesi, çatışmanın tüm bölgeye yayılmasına yönelik endişeleri artırırken, bölge ülkeleri ve dünyadan itidal çağrıları geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülkeden mevkidaşlarıyla telefonda görüştüğünü, ülkelerinin bölgede gerginliği tırmandırmak istemediklerini söylediklerini kaydetti. Fidan, “Türkiye olarak, daha fazla sorunun büyümemesini ve bir an önce sakinliğin sağlanmasını tavsiye ettik” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da, “Gelişmelerden endişe duyuyoruz. Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan’a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin (AB) dışında Rusya ve Çin gibi ülkelerden de itidal çağrısı geldi. AB’nin açıklamasında şiddetin yayılmasına yönelik endişe dile getirildi.

Ateşle oynuyorlar

‘Pakistan-İran gerilimini ele aldık’

Ürdün’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Kral Abdullah’la bir araya geldi. Fidan, temaslarına ilişkin, “Gazze’deki katliamın son bulması ve Filistinlilerin hak ettikleri egemenlik ve güvenliğe kavuşması için diplomatik girişimlerimizi Ürdünlü mevkidaşımla birlikte sürdürüyoruz. Endişeyle takip ettiğimiz Pakistan- İran gerilimini de taraflarla ele aldık. Türkiye olarak bu sorunun büyümemesi adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.