Dünya Atılan her ilmek şifa kaynağı

Atılan her ilmek şifa kaynağı

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçmişte en yaygın hobilerden biri, örgü örmek ve tığ işi yapmaktı. Hatta köylerde erkekler bile kışın giymek için yün eğirip, çorap örerlerdi.

Atılan her ilmek şifa kaynağı

Bir ihtiyacı karşılamanın dışında örgü örmenin ve tığ işi yapmanın insanı rahatlattığı bilimsel olarak da kanıtlandı.

Haberin Devamı

İngiltere’nin en ünlü psikologlarından biri olan Sahra O’Doerty, Guardian gazetesine şunları söyledi:

“Örgü örmek, tığ işi yapmak zihin sağlığımız için çok faydalı. Tekrarlanan hareketlerle meşgul olduğumuzda bedenimiz ve zihnimiz sakinleşiyor. Bu işleri yaparken kalp atışımız ve nefesimiz eşitleniyor, kan basıncımız düşüyor. Bunlar da bizi rahatlatıyor. Hastalarıma da öneriyorum. Bilimsel çalışmada örgü ören, tığ işi yapanların kendisini daha mutlu hissettiği ortaya çıktı. Örgü ve tığ işindeki püf noktası tıklama ritmidir. Bu ritim, psikolojik olarak keyifli bir his yaratıyor. Depresyona karşı bir panzehir gibi insanı olumsuz duygulardan uzaklaştırıyor. Öte yandan örgü örmek, tığ işi yapmak yaşlandıkça el becerisini ve zihin sağlığını korumada da etkili oluyor.”

Haberin Devamı

Atılan her ilmek şifa kaynağı

Kardiyovasküler aktivite yaşatıyor

İspanya, Avustralya, Kanada ve Danimarka’dan bilim insanları, erken ölüm riskini azaltacak en uygun egzersizin hangisi olduğunu belirledi. 

Araştırmacılar, orta ila yoğun kardiyovasküler aktivitelerin ağırlık antrenmanıyla karışımının mükemmel olduğunu keşfetti. Uzmanlar, her gün bir saat 15 dakikalık tempolu yürüyüş gibi orta dereceli aktivitelerle koşma, yüzme gibi en az 2,5 saatlik yoğun egzersizlerin ve ağırlık kaldırmanın hem kasları güçlendirdiğini hem de kalbe iyi geldiğini belirtti. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için daima egzersiz öneriliyor.

Yazarlar