Dünya Atina'da 3 kriz senaryosu! Türkiye ile çatışma riski...

Atina'da 3 kriz senaryosu! Türkiye ile çatışma riski...

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’ın, Türkiye-Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması sonrasında Türkiye’ye karşı yeni adımlar planladığı ve çeşitli senaryolara hazırlandığı öne sürüldü.

Atinada 3 kriz senaryosu Türkiye ile çatışma riski...

Yunan “Kathimerini” gazetesinde yayımlanan bir analizde, “Türkiye’nin bölgesel bir güç olma güveniyle, Yunanistan’ın yumuşak karnındaki varlığını güçlendiriyor” ifadeleri kullanıldı, önümüzdeki süreçte Atina yönetiminin üç senaryo üzerinde durduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ÜÇ SENARYO

Türkiye’nin adımlarına dair senaryolardan ilkinde, Türk sondaj gemilerinin Libya yakınındaki Sidra Körfezi’nde, Girit’e yanaşmadan ve Yunan Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne (MEB) girmeden çalışacağı öne sürülürken, böyle bir durumun gerilimi tolere edilebilir düzeyde tutacağı ve askeri krize dönüşmeyeceği öngörüldü.

ÇATIŞMA RİSKİ

İkinci senaryoda ise, Ankara’nın, Girit’in güneyinde Yunanistan’ın “egemenlik haklarına meydan okuyacağı” ancak sondaj gemilerinin Yunanistan-Mısır MEB’ine girmeden belirli düzeyde tansiyonu yükseltebileceği kaydedildi. Buradaki çatışma riskini, Yunanistan için kırmızı çizginin 6 mil mi yoksa 12 mil mi olacağının belirleyeceği vurgulandı.

Atinada 3 kriz senaryosu Türkiye ile çatışma riski...

SONDAJ GEMİSİ YOLLAMA

Son senaryoda da, Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın hükümlerine göre, bir savaş gemisi eşliğinde Yunanistan-Mısır MEB’inde sondaj gemisi göndermesi ihtimali değerlendirildi. En düşük olasılık olarak belirtilen senaryoda, Yunan-Mısır savunma işbirliğine başvurulabileceği aktarıldı.

Haberin Devamı

Atina’nın büyük ölçüde Batı Trakya, Doğu Ege ve Kıbrıs’ı ilgilendiren bir önleyici strateji tasarladığı belirtilen yazıda, Yunanistan’ın bugüne kadar Libya Denizi ile bu ülkenin jeopolitik ve jeoekonomik önemini hafife aldığı da kaydedildi.

'BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Çekya'nın başkenti Prag'daki Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının ardından Yunan gazetecinin "Bir gece ansızın gelebiliriz, dediğinizde Yunanistan'a saldırıda bulunabiliriz mi demek istiyorsunuz?" sorusuna "Yani konuyu anlamışsın aslında. Bu sadece Yunanistan için geçerli değil, bizi rahatsız eden, bize saldıran hangi ülke olursa olsun onlara karşı bizim cevabımız: Bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu böyle bilmeleri lazım, böyle anlamaları lazım. Şu an itibarıyla siz anladığınıza göre herhalde onlar da anlamıştır." yanıtını vermişti.