Dünya Avrupa’da aşırı sağ güçleniyor!

Avrupa’da aşırı sağ güçleniyor!

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa genelinde son yıllarda aşırı sağ ve sağ popülist partilerin geleneksel oy oranlarının dışına taşarak ciddi bir güç haline gelmesi dikkat çekiyor.

Avrupa’da aşırı sağ güçleniyor

CAN ÇIRNAZ - Bu hafta sonu İspanya’da yapılacak seçimde aşırı sağcı Vox’un koalisyon ortağı olma ihtimali de, konuyu yeniden ısıttı. Nitekim birçok Avrupa ülkesinde aşırı sağcı veya sağ popülist partiler, daha önce mümkün gözükmeyen noktalarda güce ulaşmış durumda. Kimi ülkelerde iktidarı zorlayacak seçmen gücüne ulaşan partiler, kimi ülkelerde ise koalisyonlarla hükümete giriyor.

Haberin Devamı

Özellikle Suriye ve diğer ülkelerden Avrupa’ya olan göçün son yıllarda çok hızlı biçimde yükselmesi, Avrupa ülkelerinde geleneksel olarak merkez partilere oy veren kitleleri aşırı sağcı partilere kaydırabiliyor. Buna göre aşırı sağcı partilerin aldıkları oy oranı ya da son anket sonuçlarına göre durumlarını derledik. Bu partilerin Batı Avrupa’da genellikle 10 ila 20 bandında seyrettiği görülürken, Macaristan ve Polonya’da merkez haline gelen popülist sağ partilerin yüzde 50’nin üzerine çıkabildiğini görüyoruz. Avrupa’da popülist sağın en güçlü olduğu ülkelerde Macaristan ve Polonya olarak öne çıkıyor. En düşük oranlar ise Portekiz ve İngiltere’de görülüyor.

Avrupa’da aşırı sağ güçleniyor

ALMANYA: AfD (Almanya İçin Alternatif) oy oranını son anketlere göre yüzde 20’ye yükseltmiş durumda. Parti bu oy oranını koruyabilirse ülkedeki en güçlü ikinci parti konumuna yükselebilir. Bununla birlikte seçime kadar oy oranının biraz düşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

AfD: Yüzde 20

FRANSA: Ulusal Cephe (FN) yıllardır cumhurbaşkanlığı seçiminde merkezin adayını zorlar bir pozisyonda oldu. Yeni lider Jordan Bardella ile de bunun üzerine koymayı ve merkez partileri geçmeyi hedefliyorlar. Son anketlere göre, ülkede birinci sırada sol ittifak NUPES gözükürken, ikinci sırada Ulusal Cephe geliyor.

FN: Yüzde 24

İTALYA: Aşırı sağ Avrupa’daki ilk zaferini İtalya’da elde etti. Aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) yüzde 26,2’ik oyla seçimlerden birinci çıkarken, lideri Giorgia Meloni de başbakan oldu. Kurulan sağ ittifak ülkeyi yönetmeyi sürdürüyor.

Fdl: Yüzde 26

Lega: Yüzde 9

İNGİLTERE: Brexit Partisi, Reform adıyla yeniden kuruldu ve anketlerde oy oranı yüzde 7 civarında gözüküyor. Ülkede İşçi Partisi anketlerde önde gözüküyor ve Reform’un ciddi etkisi olması beklenmiyor.

Reform: Yüzde 7

İSPANYA: Bu hafta sonu yapılacak seçimde merkez sağdaki Halkın Partisi (PP) favori gözüküyor. Ancak partinin tek başına iktidar olamaması durumunda aşırı sağcı Vox ile bir koalisyona gitme ihtimali oldukça yüksek gözüküyor.

Vox: Yüzde 13

YUNANİSTAN: Aşırı sağcı Altın Şafak gücünü yitirdi ve davalar sebebiyle siyaset arenasında kayboldu. Ancak Yunan Çözümü (EL) ve Spartalılar (S) gibi partiler aşırı sağın gücünü günümüze taşıdı. İki partinin toplam oy oranıysa %10’un altında.

Haberin Devamı

S: Yüzde 4,6

EL: Yüzde 4,4

AVUSTURYA: Popülist sağı temsil eden Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) anketlerde ilk sıraya yükselmiş durumda. Sosyal Demokratların FPÖ’nün gerisinde kalması bekleniyor.

FPÖ: Yüzde 28

POLONYA: Sağın güçlü olduğu ülkelerden Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) anketlerde hala önde gözüküyor. PiS, Batı Avruğa’da aşırı sağcı olarak değerlendirilse de, merkez sağa kayan yönlerinin daha ağır bastığı ifade edilebilir.

PiS: Yüzde 35

HOLLANDA: Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) son anketlere göre yüzde 10 bandında gözüküyor. Bu, PVV’yi dördüncü parti konumuna getiriyor.

PVV: Yüzde 10

MACARİSTAN: Bu ülke de Polonya gibi bir popülist sağ parti tarafından yönetiliyor. Fidesz ve lideri Viktor Orban rakiplerine açık ara fark atarken, partinin mevcut oy oranı yüzde 48 seviyesinde gözüküyor.

Haberin Devamı

Fidesz: Yüzde 48