Dünya Avrupa’da kuraklık ve susuzluk alarmı

Avrupa’da kuraklık ve susuzluk alarmı

05.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa, yazın yaşanan kuraklığın ardından, ilk kez büyük kapsamlı bir ‘kış kuraklığı’ tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Avrupa’da kuraklık ve susuzluk alarmı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Tehlikeli bir boyutta

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl son 500 yılın en kurak yazını geçiren Avrupa kıtası, bu kez de kış kuraklığıyla karşı karşıya. İklim değişikliği nedeniyle, Avrupa’da çok ciddi bir kış kuraklığı yaşandığına dikkat çeken bilim insanları, azalan yağmurlara ve toprağın nemindeki düşüşün çok tehlikeli bir boyuta ulaştığına dikkat çekiyor. Avusturya’daki Graz Teknoloji Üniversitesi’nin ocak ayında yayımladığı bir araştırma da, Avrupa’nın 1918 yılından bu yana kuraklık içinde bulunduğunu gözler önüne serdi.

İstikrarsız bir durum

Araştırmada yeraltı su rezervlerini analiz etmek için uydu verilerini kullanan bilim insanları, kıtada su durumunun artık “çok istikrarsız” düzeye geldiği sonucuna vardı. Raporda, araştırmacıların elde ettikleri sonuçlardan dolayı oldukça şaşırdıkları görülürken, bu araştırmacılardan Torsten Mayer-Gürr, “Burada, Avrupa’da özellikle Almanya veya Avusturya’da suyun bir sorun olacağını asla düşünmezdim. Ama artık su teminiyle ilgili sorunlar yaşıyoruz ve riski düşünmek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Su kısıtlaması için yasal düzenleme

Son yıllardaki araştırmaların hemen hepsinde kuraklık ve su kıtlığının insan kaynaklı iklim değişikliği sebebiyle olduğu vurgulanıyor. Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde kuraklık etkileri kuruyan göller ve yeraltı sularında azalmaya neden olurken, Fransa’da 1959’dan beri ilk kez 32 gün boyunca yağış görülmedi. Yetkililer, Fransa’nın önümüzdeki yıllarda yüzde 40 daha az suyla yaşamak zorunda kalacağı uyarısında bulunurken, ülkenin “alarm durumunda” olduğunu söyledi. İspanya’nın tamamı Ocak 2022’den beri kuraklık içinde olduğu için İspanyol yetkililer Katalonya’da su kullanımını kısıtlama yasaları çıkardı.