Dünya Ayrı mı yoksa aynı yatakta uyumak mı?

Ayrı mı yoksa aynı yatakta uyumak mı?

22.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık için son derece önemli olan uyku konusunda uzmanlar daima, “Rahat uyumak, uykunuzu iyi almak için en ideal koşulları yaratın” diyor. Bu nedenle zaman zaman tartışılan karı - kocaların, çiftlerin ayrı uyuması konusu Hollywood yıldızı Cameron Diaz’ın (51) çağrısıyla yeniden alevlendi ve gündemde üst sıralara çıktı.

Ayrı mı yoksa aynı yatakta uyumak mı

Sekiz yıldır müzisyen Benji Madden ile evli olan, bir çocuk annesi oyuncu, katıldığı bir programda şunları söyledi: “Artık eşlerimizle ayrı yatak odalarımız olması gerektiğini normalleştirmeliyiz. Benji harika bir eş ama iyi uyumak için yalnız olmak gerekiyor. Benim kendi odamda, eşimin de kendi odasında uyuması en ideali. Farklı zamanlarda, başka odada bir araya gelebiliriz, engel yok ki.”

Haberin Devamı

‘İLİŞKİYİ BESLER’

Tabii herkesin Cameron Diaz gibi çok sayıda odası yok. Üstelik aktris de çağrısını henüz tam anlamıyla hayata geçirememiş. Ancak birçok uzman, horlama, vücut ısısı yayma, yatakta hareket etme, uyurgezer olma, uykusuzluk çekme, erkenden uyanma gibi birçok nedenle ayrı yataklarda uyumayı savunuyor.

Ayrı mı yoksa aynı yatakta uyumak mı

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND’da uyku uzmanı olarak görev yapan ve bu konuda bir kitap yazan Wendy Troxel de giderek daha fazla sayıda çiftin uyku kalitelerini en üst düzeye çıkarmak için ayrı yataklarda uyuduğunu belirtti.

Bu durumu “uykuda ayrılık” olarak tanımlayan Troxel, “Sağlığın söz konusu olması nedeniyle nasıl rahat ediyorsanız öyle uyumalısınız. Uyku feda edilecek bir konu değil. Her gece en az 7 - 8 saat uyumalısınız” dedi.

Haberin Devamı

"SAĞLIĞINIZ ÇOK YÖNLÜ BOZULUR"

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde uyku uzmanı olan Dr. Raj Dasgupta, nasıl rahat edilecekse öyle uyunması gerektiğini savunuyor. Kalitesiz ve eksik uykunun yalnız biyolojik sağlığı değil, ruhsal sağlığı da bozduğunu söylüyor. Uykusuzlukla ortaya çıkan moralsizliğin ilişkileri de zedelediğini belirtiyor ve “Uyku kaybıyla azalan empati, başkalarıyla iletişimi bozuyor” diyor.