Dünya Ayrılıkçı partinin Türk milletvekil

Ayrılıkçı partinin Türk milletvekil

15.06.2010 - 02:16 | Son Güncellenme:

Belçika’da yaşayan Türkler açısından 13 Haziran’daki seçimlerin en önemli sonucu, 3 Türk kökenli milletvekilinin birden Federal Meclis’e girmesi oldu.

Ayrılıkçı partinin Türk milletvekil

Bu siyasetçilerin 3’ünün de kadın olmasının yanı sıra bunlardan birinin seçimin galibi olan ayrılıkçı Yeni Flaman İttifakı’nın (N-VA) adayı olması tablonun ilginçliğini bir kat daha artırdı. Seçimlere katılan Türk kökenli siyasetçiler genelde geleneksel çizgiye sahip partileri tercih ederken, Zuhal Demir’in tercihi N-VA oldu.
İşçi hakları konusunda uzman bir avukat olan Demir, N-VA’nın diğer partiler gibi demokratik olduğu ve partisinin, Belçika gerçeklerine daha uygun bir politika izlediği görüşünde.
Adaylık teklifini, N-VA’nın programını “A’dan Z’ye” okuyarak kabul ettiğini belirten Demir, işçi hakları konusundaki uzmanlığını Federal Meclis’in istihdamla ilgili komisyonunda görev alarak değerlendirmek istiyor.
Federal Meclis’e girmeyi başaran diğer iki Türk kökenli siyasetçi ise Özlem Özen ve Meyrem Almacı. Seçimlere Sosyalist Parti’nin (PS) adayı olarak katılan Özen, partinin çeşitli kademelerinde görev yapmış bir isim. Bu üç isim arasında federal düzeyde en fazla tecrübeye sahip olan ise Almacı. Bir önceki federal seçimlerde de milletvekili seçilen Almacı, Flaman Yeşiller’in (Groen) yükselen değerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Seçimlerde en büyük hayal kırıklığını ise Brüksel Bölgesi bakanlarından Emir Kır yaşadı. Aldığı tercihli oyları yükselten ve PS adayları arasında en üst sıralara çıkan Kır, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Federal Meclis’teki yerini garantilemiş gözüküyordu. Ancak nihai oy dağılımı sonrasında Kır az bir oy farkıyla milletvekili olma şansını kaçırdı.