Dünya Azılı seri katillerin mekanı! Aralarındaki 10 yaşındaki çocuğun sırrı

Azılı seri katillerin mekanı! Aralarındaki 10 yaşındaki çocuğun sırrı

05.04.2022 - 07:08 | Son Güncellenme:

Broadmoor Hastanesi, İngiltere’nin en azılı seri katillerine ev sahipliği yaptı. Korkunç suçları işlemiş suçluları rehabilite etmeye çalışan bu tesiste 10 yaşındaki William Giles göze çarpıyordu. Peki korkunç katilleri ağırlayan bu hastanede 10 yaşındaki bir çocuğun ne işi vardı?

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İngiltere'nin en azılı seri katillerine ev sahipliği yapan hastanenin 10 yaşındaki bir çocuğu ağırlayacağını kim bilebilirdi? William Giles isimli çocuk ömrünün tam 77 yılını Broadmoor Hastanesi'nde geçirdi.

Haberin Devamı

Crowthorne'daki Broadmoor Hastanesi, akıl hastanelerindeki koşulları iyileştirmeyi amaçlayan Suç Delileri Yasası veya Broadmoor Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle 1860 yılında kuruldu. 1863'te tamamlanan, İngiltere'deki en eski yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesi olan bu bina, seri katillerden oluşan ürpertici hastaları kendine çekiyordu. Bunca korkunç ismi bir arada bulundurmasına rağmen, ürpertici hastane koridorlarında yürüyen 10 yaşındaki William Giles, hastanenin diğer suçlularına rağmen oldukça masum görünüyordu.

BİRÇOĞU ÇOCUĞUNU ÖLDÜRMÜŞTÜ

Hastanedeki ilk hasta, 27 Mayıs 1863'te bebeğini öldüren bir kadındı ve doktor notları onu ‘akli iradesi yok’ olarak tanımlamıştı. Beş bloktan (dördü erkekler, biri kadınlar için) oluşan orijinal yapı planı 1868'de tamamlandı ve 1902'de bir erkek bloğu daha inşa edildi. Bu bina, cezai ehliyeti olan kişilerin 'güvenli gözetimi ve tedavisi' için tasarlandı. Aksi takdirde ağır işlerde çalıştırılacak hatta suçlarından dolayı idam sırası bekleyen kişilere bir kaçış sunuyordu.

Haberin Devamı

Broadmoor, her eğitim seviyesinden ve aynı zamanda neredeyse tüm yaş aralığından insanları içine alan, Victoria toplumunun küçük bir örneği gibiydi. Erkeklerin çoğu buraya gelmeden önce işçi ya da tüccardı, kadınların büyük bir kısmı ise kendi çocuklarını öldürmüş ya da yaralamıştı. Hastaların günü, gündüz vardiya görevlilerinin göreve geldiği kış aylarında sabah 06.00 veya 07.00'de başlar ve gece vardiyasının başlamasıyla 19.00'da sona ererdi. Çalışabilecek olan kadınlar terzide veya çamaşırhanede, erkekler ise genellikle terzi, kunduracı, döşemeci, kalaycı veya marangoz olarak çalışırdı. Broadmoor'da bulan birçok insan aslında kendi evlerinden daha iyi koşullarda yaşıyordu. Ancak bu durum hastaların Broadmoor'un sınırlarından kaçmaya çalışmasını engellemedi.

Azılı seri katillerin mekanı Aralarındaki 10 yaşındaki çocuğun sırrı

‘LÜTFEN GELEBİLİR MİYİM?’

Bunu yapan en ünlü hastalardan biri, karısını boğazından bıçaklayarak öldüren bir katil olan James Kelly'di. Ocak 1888'de Kelly, başka bir hastayla yaptığı anahtarı kullanarak akıl hastanesinden kaçtı. Bu anahtar onu bloğundan çıkarıp mutfak bahçesine götürdü ve orada duvara tırmandı. Aynı girişimleri yapan diğerlerinin aksine, Kelly başarıyla ortadan kayboldu. Kelly, firar ettikten yaklaşık 40 yıl sonra Broadmoor'un ana kapısına geri döndü ve "Lütfen geri gelebilir miyim?" diye sordu. Ertesi gün, emekli bir görevli Kelly'yi teşhis etti ve Broadmoor'a götürüp ona yiyecek ve oda verdi.

Haberin Devamı

Kelly, olaylı yaşamının son iki yılında burada kaldı. Kurumdaki bir diğer ünlü hasta, 1882'de Windsor istasyonunda Kraliçe Victoria'ya suikast girişiminde bulunan Roderick Maclean'dı. Maclean aynı yılın Nisan ayında vatana ihanetten yargılandı ve jürinin Maclean’ı 'suçsuz ama deli' bulması sadece beş dakika sürdü. Kalan günlerini Broadmoor'da geçirdi. Broadmoor, 1948 Ceza Adalet Yasası'ndan sonra bir kurum olmaktan ziyade hastaneye dönüştü. Bir çocuğu kaçacakken öldüren John Straffen'in 1952'de firar etmesinin ardından güvenlik artırıldı. Potansiyel olarak tehlikeli herhangi bir hasta kaçtığında civardaki insanları uyarmak için etkinleştirilen bir alarm sistemi kuruldu. Ses duyulduğunda, yerel okullar ve kurumlar kapılarını kilitlemek zorundaydı.

Haberin Devamı

EN GENÇ HASTA OLMASININ NEDENİ...

Daha yakın zamanlarda, hastanenin mahkûmları arasında 1970'lerde İngiltere'nin kuzeyinde yaşayan ve hayat kadınlarını öldürmekten hapse atılan Peter Sutcliffe de vardı. Paranoid şizofreni teşhisi konduktan sonra Mart 1984'te hapishaneden Broadmoor'a transfer edildi. Yüksek Mahkeme, Sutcliffe'in 2010 yılında yaptığı bir temyiz başvurusunu reddetti ve Sutcliffe'in ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını ve hiçbir zaman serbest bırakılmayacağını teyit etti. Ağustos 2016'da Sutcliffe'in zihinsel olarak cezaevine geri gönderilmeye uygun olduğuna karar verildi. Sutcliffe, 13 Kasım 2020'de cezaevinde gözaltındayken hastanede Covid-19 ile ilgili komplikasyonlardan öldü.

Azılı seri katillerin mekanı Aralarındaki 10 yaşındaki çocuğun sırrı

Berkshire doğumlu William Giles ise hastaneye geldiğinde yalnızca 10 yaşındaydı. 87 yaşına kadar bu hastanede tutulacağını kimse bilemezdi. 1885'te kundakçılık suçundan getirildikten sonra Broadmoor Hastanesi koridorlarında yürüyen en genç hastaydı ve ölümüne kadar orada kaldı. İngiltere'nin en azılı seri katillerinden bazılarına ev sahipliği yapan hastane, aynı zamanda ölümüne kadar 77 yıl orada yaşayan 10 yaşındaki bir çocuğun da evi oldu.