Dünya Bağdat-Erbil arasında bitmeyen gaz sancısı

Bağdat-Erbil arasında bitmeyen gaz sancısı

27.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye, Erbil ve Dohuk bölgelerindeki petrol ve gaz sahalarının kontrolü, merkezi Bağdat yönetimi ile Erbil merkezli Kürt yönetimi arasında sorun olmaya devam ediyor. Irak Federal Mahkemesi’nin, petrol ve gaz sahalarının merkezi yönetim tarafından kontrol edilmesi yönünde karar vermesi tansiyonu yükseltti.

Bağdat-Erbil arasında bitmeyen gaz sancısı

 

Namık Durukan / ANKARA - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi denetimindeki bölgelerden çıkarılan gaz ve petrol gelirlerinin merkezi yönetime aktarılması ve bu sahaların Irak ordusu tarafından kontrol edilmesini isteyen Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında başlayan gerginlik, İran bağlantılı Şii grupların gaz sahasına yönelik saldırısı ile tırmandı. Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gas ve Hilal Petrol şirketlerinin gaz üretimi yaptığı Kor Mor gaz sahasına dört gün içinde üç kez roketli saldırı yapıldı. Saldırıların bölgede faaliyet gösteren İran’a yakın milis grupları tarafından gerçekleştirildiğini ileri süren Erbil yönetiminin açıklaması sonrası Irak ordu güçleri, bölgeye doğru harekete geçti.

Haberin Devamı

Peşmerge set çekti

Irak ordusuna bağlı 8. Tümen 45. Tugayı önceki gün Kerkük’e yönelik kapsamlı operasyon başlattı. Ancak Irak ordu güçlerinin bölgeye girişi, Peşmerge kuvvetleri tarafından engellendi. Engellemenin ardından sınır hattına konuşlanan Irak ordu güçleri, Bağdat yönetiminden gelecek talimatı bekliyor. Peşmerge Bakanlığı’na bağlı 16. Tugay güçlerinin kontrolündeki bölgeye Irak ordu güçlerinin olası operasyonuna karşı Kürt yönetimi tarafından takviye güçler sevk edildi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan eski Irak Dışişleri Bakanı KDP Politbüro Üyesi Hoşyar Zebari, “Bağdat’taki milis güçler Erbil ve Süleymaniye arasında ayrım yapmıyor ve nihai hedefleri Kürdistan Bölgesi’ne diz çöktürmek” dedi.