Dünya Bağdat'ta göstericiler İsveç Büyükelçiliğini bastı

Bağdat'ta göstericiler İsveç Büyükelçiliğini bastı

29.06.2023 - 17:29 | Son Güncellenme:

Iraklı siyasi lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine yüzlerce Iraklı, Bağdat'ta bulunan İsveç Büyükelçiliğinin önünde toplandı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'in yakılması üzerine Irak'ta Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, İsveç'in Bağdat Büyükelçisi'nin kovulması ve Büyükelçilik önünde protesto düzenlenmesi için çağrıda bulundu. Söz konusu çağrı sonrası binlerce Iraklı bölgeye akın etti. Sadr, çağrısını sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Twitter'da ortaya çıkan görüntülerde ise çok sayıda kişinin büyükelçiliğin binasına girdiği görüldü. Eylemcilerin dikenli tellere rağmen duvardan atlamaları ise dikkat çekti.

Bağdatta göstericiler İsveç Büyükelçiliğini bastı

HÜKÜMET SKANDALI KINADI

Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Avadi söz konusu eylemin ifade özgürlüğü ile hiçbir ilgisi olmayan “nefret dolu, saldırgan bir ruhu” yansıttığını söyledi. El-Avadi, “Irak hükümeti, bazı akıl hastalarının Kur’an yakma eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyor. Milyonlarca Müslüman’ın duygularını inciten bu eylem, inançlar ve farklılıklara saygı duyduğunu iddia eden batı ülkelerinin itibarını kirletiyor” dedi.

Bağdatta göstericiler İsveç Büyükelçiliğini bastı

NE OLMUŞTU?

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde Kur'an-ı Kerim'i yaktı. Yapılan çirkin eylem sonrası şahıs hakkında 'nefret söylemi' soruşturması açıldı.

Haberin Devamı

Dünya medyası ise İsveç'in Temmuz ayında gerçekleştirilecek kritik NATO zirvesi öncesi böyle bir skandalla tekrar gündeme gelmesinin ittifaka girmesi için risk teşkil ettiğini yazdı.