Dünya Bağdat’ta intikam yemini

Bağdat’ta intikam yemini

05.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bağdat’ta on binlerce kişi ABD hava saldırısında öldürülen General Kasım Süleymani’yi uğurladı. Süleymani’nin naaşı düzenlenen cenaze alayının ardından ülkesi İran’a gönderildi

Bağdat’ta intikam yemini

Iraklılar dün ABD’nin hava saldırısında öldürülen Kasım Süleymani’yi uğurladı. Irak’ın başkenti Bağdat’ta, on binlerce kişi İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis için düzenlenen cenaze alayına katıldı. Bağdat’ın merkezi Cadiriye’deki cenaze törenine Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, eski başbakanlardan Nuri Maliki, hükümet yetkilileri, Şii milis gücü Haşdi Şabi komutanları, yüzlerce milis ve on binlerce sivil katıldı. Siyah giyenlerden oluşan kalabalık, askeri araçlar eşliğinde yürüdü. Cenaze alayında sık sık “Amerika’ya hayır” ve “İsrail’e hayır” ile “En büyük şeytan Amerika” sloganları atıldı. Katılımcıların İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Süleymani’nin posterlerini taşıdıkları görüldü.

Haberin Devamı

Süleymani’nin cenaze alayından sonra İran’a uğurlandı. Süleymani için ilk olarak Şiiler için kutsal şehirler arasında yer alan Meşhed’deki İmam Rıza türbesinde bugün bir tören düzenlenecek. Daha sonra başkent Tahran’da bir resmi tören gerçekleştirilecek. Süleymani, doğduğu Kerman kasabasında Salı günü toprağa verilecek. Mühendis’in cenazesi ise Necef’te toprağa verilecek.

Irak’ta rahatsızlık

Süleymani suikastının hem İran’da hem de Irak’ta yarattığı şok ise devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle hava saldırısının Irak topraklarında gerçekleştirilmiş olması Iraklı yöneticiler için ayrı bir rahatsızlık kaynağı. Bu suikast sonrasında Irak’ta ABD’nin ülkedeki askeri varlığı da daha çok sorgulanır hale geldi. Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin ülkedeki askeri varlığına son verilmesi kararının alınabileceğini duyurdu. Toplantının ardından Konseyden yapılan açıklamada, Süleymani ve el-Mühendis’e karşı düzenlenen saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek kınandı. Söz konusu hava saldırısının ABD kuvvetlerinin Irak’ta bulunma şartlarının dışına çıkmak anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, parlamentoda olağanüstü bir oturumda konunun ele alınacağı ve “ABD’nin ülkede askeri varlığına son veren bir karar alınabileceği” bildirildi.

Haberin Devamı

‘35 nokta menzilimizde’

Öte yandan İran Devrim Muhafızları komutanlarından Gulam Ali Ebu Hamza, Süleymani’nin intikamını alacaklarını ve İsrail’in başkenti Tel Aviv ile birlikte ABD’nin bölgedeki 35 hayati noktasının İran’ın menzilinde olduğunu söyledi. İranlı komutan, ABD’yi Hürmüz Boğazı’nda hedef alacakları imasında bulunarak, “Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhribi ve savaş gemisi Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Basra Körfezi’nden geçiş yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘ABD’nin bölgedeki varlığının sonu’

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, İran devlet televizyonunda “Kasım Süleymani’ye suikast, ABD’nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır. Bu sözler kaydedilmelidir çünkü ileride bunun gerçekleştiğini görecekler. İntikamımız geniş bir coğrafyada, zaman içinde ve belirleyici etkilerle olacaktır” dedi. Twitter’dan açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise “ABD’nin Batı Asya’daki zararlı varlığının sona erme süreci başladı” dedi.

Haberin Devamı

Taziye ziyareti

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney önceki gün, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dün Kasım Süleymani’nin evine bir ziyaret gerçekleştirdi. Süleymani’nin eşine ve çocuklarına baş sağlığı dileyen Ruhani, “ABD’nin işlediği bu suç, tarihte İran halkına karşı işlenen en büyük suç olarak yerini alacak. ABD’liler nasıl büyük bir hata yaptıklarının farkında değiller. Bugün değil ama ilerleyen zamanda sonuçlarını görecekler” dedi. Öte yandan Irak’taki Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr da Süleymani’nin ailesinin Tahran’daki evine taziye ziyaretinde bulundu.

Bağdat’ta intikam yemini