Dünya Bağış yapınca vatana ihanetle suçlandı! 20 yıla kadar hapisle karşı karşıya

Bağış yapınca vatana ihanetle suçlandı! 20 yıla kadar hapisle karşı karşıya

21.02.2024 - 12:04 | Son Güncellenme:

Yıllar önce daha iyi bir hayat için ABD'ye göç etti. Zor günler geçiren ailesine destek olmak için Rusya'ya gittiği anda tutuklanarak gözaltına alındı. Ukrayna'ya yardım gönderdiği gerekçesiyle vatana ihanetle suçlanan genç kadın, mahkemeye akılalmaz halde çıkarıldı.

Bağış yapınca vatana ihanetle suçlandı 20 yıla kadar hapisle karşı karşıya

Ksenia Karelina adındaki kadın, Ukrayna ordusuna 41 sterlin değerinde yardım gönderdiği şüphesiyle Rusya'da Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB)tarafından alıkonuldu. Tüyler ürperten görüntülerde 33 yaşındaki kadının, FSB tarafından gözleri kapatılarak götürüldüğü anlar kayıt altına alındı. 

Haberin Devamı

GÖZLERİ BAĞLANDI, ELLERİ KELEPÇELENDİ

Beverly Hills'te bir spa işleten amatör balerin, ilk olarak Ocak ayında memleketi Yekaterinburg'da yerel polis tarafından tutuklandı. Daha sonra vatana ihanetle suçlandı ve FSB tarafından alıkonuldu. Geçtiğimiz Salı günü Rusya'daki mahkeme salonuna gözleri bağlı ve maskeli güvenlik görevlileri tarafından kelepçeli olarak getirildi.

29 Ocak'ta Karelina holiganlıktan suçlu bulunarak 14 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi gün tutuklanmasıyla ilgili şikayette bulundu ancak mahkeme bu talebi reddetti. Daha sonra Rusya Ceza Kanunu'nun 12 ila 20 yıl hapis cezası öngören 275. maddesi uyarınca suçlandı.

Bağış yapınca vatana ihanetle suçlandı 20 yıla kadar hapisle karşı karşıya

AİLESİNE DESTEK OLMAK İÇİN DÖNDÜ

İngiliz basınına yansıyan detaylara göre, Karelina Rusya'yı terk ederek ABD'ye göç etmişti. Burada Amerikalı bir adamla evlendi ancak çift birkaç yıl sonra boşandı. Genç kadın daha sonra Los Angeles'ta yaşamaya başlamıştı. 2021 yılında ise Amerikan vatandaşlığını aldı. Eski kayınvalidesine göre, Annesi ve babası yakın zamanda boşanmıştı ve ailesini görmek istiyordu. Ayrıca Rusya'da küçük bir kız kardeşi de bulunuyor.

Haberin Devamı

Rus haber ajansı TASS haberi şöyle geçti: 

"Yekaterinburg'daki Federal Güvenlik Servisi, Rusya ve ABD çifte vatandaşlığına sahip 33 yaşındaki Los Angeles sakininin yasadışı faaliyetlerini zapt etti."

Karelina'nın 'yabancı bir devlete mali yardım sağlamaya karıştığı' öne sürüldü. Yanı sıra Ukrayna'yı desteklemek için ABD'deki halka açık etkinliklere katılmakla suçlanıyor. Rusya'nın Ukrayna'ya işgalini başlatmasından bu yana, Karelina'nın son iki yıldır Ukrayna'daki bir örgüt için para topladığı ileri sürülse de genç kadının Ukrayna için yalnızca 41 sterlin (51 dolar) değerinde yardımda bulunduğu kaydediliyor.

'İKİNCİ PASAPORT SİZİ KURTARMAYACAK' 

Rusya, bağışın yapıldığı kurumun Ukrayna ordusuna yardım ettiğini savunuyor ve bu yüzden para gönderirken yakalanan herkesin vatana ihanetten tutuklanacağını açıkladı. Karelina, ailesini görmek için Rusya'ya gittiği sırada gözaltına alındı.

Siyaset bilimci Fyodor Krasheninnikov şöyle konuştu:

"Muhtemelen Ukrayna'yı sosyal ağlarda birkaç kez destekledi. Savaş karşıtı protestolara katıldıysanız, sosyal ağlarda bir şeyler yazdıysanız veya özellikle Ukraynalılara bağışta bulunduysanız veya onları bunu yapmaya teşvik ettiyseniz yüzlerce kez düşünün. Gerçekten Rusya'ya acilen gitmeniz gerekiyor mu? İkinci pasaport sizi hiçbir şeyden kurtarmayacak."

REKOR SAYIDA GÖZALTI

Amerika merkezli hayır kurumunun aldığı bağışlardan Kremlin'in nasıl haberdar olabileceği henüz net değil. Yardım kuruluşunun bir sözcüsü, gizlilik yasalarına uyduklarını ve bağışçılar hakkındaki bilgileri paylaşmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

FSB yakın zamanda casusluk ve vatana ihanet iddialarıyla rekor sayıda gözaltına gerçekleştirdi. Bunların arasında, bazıları 70'li yaşlarında olan ve Batı'ya veya Çin'e hipersonik füze sırları sağlamakla suçlanan bir dizi bilim insanı da bulunuyor.