Dünya Bahar havası kısa sürdü! Yunan medyasından skandal

Bahar havası kısa sürdü! Yunan medyasından skandal

08.06.2023 - 14:21 | Son Güncellenme:

Washington'daki Yunan lobisi Ankara'ya karşı harekete geçti, CNN Yunanistan ise 'Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren general' başlığıyla skandal bir haber yayımladı.

Bahar havası kısa sürdü Yunan medyasından skandal

6 Şubat depremlerinin ardından yeni sayfa açılan Türk-Yunan ilişkilerinde seçim dönemi bahar havasında geçti. Türkiye ve Yunanistan'daki seçmenler birer hafta arayla sandığa giderken, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de dinginlik hakimdi.

Haberin Devamı

Yunan medyası, Ankara ve Atina'nın 'sakin' bir yaz mevsimi geçirmek üzere resmi olmayan bir uzlaşmaya vardığını, sonbahara kadar Ege Denizi'ndeki tatbikatların iptal edildiğini yazdı.

Ancak seçimlerin geride kalmasıyla birlikte Ege Denizi'ndeki havanın değiştiğini gösteren işaretler gelmeye başladı. Yunan Ethnos gazetesi, Türkiye'nin ABD'den satın almak istediği F-16 savaş uçaklarını engellemek isteyen Yunan lobisinin harekete geçtiğini bildiriyor.

Habere göre, Helen Amerikan Liderlik Konseyi (Hellenic American Leadership Council - HALC), ABD Kongre'sinde Türkiye'ye yeni F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri verilmemesi için kampanya başlattı. Yunan lobisi HALC tüm üyelerine kendi Senatör ve milletvekillerine mektup yazarak Türkiye'yi durdurmasını talep etti.

Haberin Devamı

Ankara'nın Yunanistan'ı tehdit eden yayılmacı politikasının devam ettiğini savunan Yunan lobisi, Kongre'nin Türkiye'ye savaş uçağı satışını durdurma yetkisine güveniyor. Başkan Joe Biden'ın Türkiye'nin talebine yeşil ışık yaktığını hatırlatan Ethnos gazetesi, Yunan lobisinin söz konusu mektuplara gerekçe olarak Türkiye'nin yeni Savunma Bakanı Yaşar Güler'in ettiği yemini gösterdiğini de ekledi.

Bahar havası kısa sürdü Yunan medyasından skandal

'ATİNA BULMACANIN ŞİFRELERİNİ ÇÖZMEYİ DENİYOR'

Gazete eski Genelkurmay Başkanı Güler'in 'Mavi Vatan'ı korumak için yemin ettiğini belirtirken, CNN Yunanistan ise doğrudan Türkiye'nin yeni Savunma Bakanı'nı hedef alan skandal bir haber yayımladı.

'Yaşar Güler: Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren general' başlığını atan televizyon, Güler'in birkaç gün öncesine kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başında olduğunu ve şimdi Savunma Bakanı koltuğuna oturduğunu, Atina'nın 'bir bulmacanın şifrelerini çözmeyi' denediğini yazdı.

Bakan Güler'in Atina'da nispeten daha az tanınan bir isim olduğunu belirten CNN Yunanistan, üst düzey Yunan askeri kaynakların Yaşar Güler'i ılımlı ve göze batmayan bir subay olarak tanımladığını dile getirdi. Haberin devamında "O bir İslamcı, sır tutan ve bütün selefleri gibi Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm emirlerini sadakatle yerine getirecek pozisyonda" denildi.

Haberin Devamı

Habere göre, mevcut tabloda Yaşar Güler'i Savunma Bakanı olarak değerlendirmek elbette çok erken ancak Güler'in Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönem Kardak'tan bu yana Türk-Yunan ilişkilerindeki en gergin ve uzun süreli krizlere sahne oldu.

General Güler'in Yunan mevkidaşı Konstantinos Floros ile yalnızca NATO toplantılarında resmi görüşmeler yaptığını hatırlatan televizyon, şöyle devam etti:

"Ankara'nın yayılmacı planlarına hizmet etmek için risk almaktan ve sıcak vakaya sebep olmaktan tereddüt etmedi."

CNN Yunanistan'ın haberindeki en dikkat çekici bölüm, Doğu Akdeniz krizinin fitilini ateşleyen olayda General Yaşar Güler'in oynadığı rolün anlatıldığı kısım oldu. Televizyon, Ağustos 2020'de Oruç Reis fırkateyni ile Yunan savaş gemisinin karşı karşıya geldiği anda dönemin Savunma Bakanı Akar'a Türk donanmasının tümünü Yunan donanmasına karşı konuşlandırmayı öneren kişinin Yaşar Güler olduğunu iddia etti.

Bahar havası kısa sürdü Yunan medyasından skandal

'SAVAŞ DAVULLARINI ÇALDI'

Dönemin Genelkurmay Başkanı Güler'in 'savaş davullarını' çalan kişi olduğu yorumunu yapan CNN Yunanistan, yanı sıra komutanlarına cesur hareketlere imza atma ve Yunan donanmasını taciz emri verdiğini de ileri sürdü.

Haberin Devamı

Verilen emirlerin neredeyse tüm Ege'nin alev almasına yol açan bir dizi yankıya neden olduğunu savunan televizyon, geçen yıl ilkbaharda bu kez havada yaşanan Türk-Yunan geriliminden de Yaşar Güler'i sorumlu tuttu. CNN Yunanistan, 27 Nisan 2022'de Türk savaş uçaklarının eşi benzeri görülmemiş şekilde 42 kez Yunan adaları üstünde uçtuğunu iddia etti.

Yaşar Güler'in Savunma Bakanı olarak atanmasının Erdoğan'ın uzun süredir aklında olduğunu yazan CNN Yunanistan, eski Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin geçtiğimiz aylarda uzatıldığını da hatırlattı.