Dünya Bahmut’ta dev kayıp

Bahmut’ta dev kayıp

03.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bahmut kentini alabilmek adına asker kaybını umursamayan Rusya’nın sadece burada 20 bin asker kaybettiği öne sürülüyor.

Bahmut’ta dev kayıp

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, özellikle Ukrayna’nın büyük bir direniş sergilediği Bahmut kentindeki kayıplar her geçen gün artıyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın kenti ele geçirebilmek adına büyük kayıplar verdiği bilinirken, bu konuyla ilgili ABD’den çarpıcı bir açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, istihbarat bilgilerine dayanarak yaptığı açıklamada, Rusya’nın Bahmut’ta 20 bin savaşçı kaybettiğini iddia etti. Kirby, ölenlerin yarısının da Rus paralı asker şirketi Wagner’e bağlı savaşçılar olduğunu savundu. Kirby, 80 bin Rus yanlısı savaşçının da yaralandığını öne sürdü. BBC’nin aktardığına göre, eğer istihbarat bilgileri doğruysa Rusya’nın kaybı, şehrin savaş öncesi 70 bin olan nüfusunu da aşan bir noktaya ulaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başladığı ilk günlerden bile daha fazla asker kaybettiği ifade ediliyor. Kirby, “Rusya’nın çoğunlukla Bahmut üzerinden Donbas’a saldırı yapma girişimi başarısız oldu. Rusya, stratejik olarak çok da önemli olan bir toprak almayı başaramadı” dedi.

Haberin Devamı

Bahmut’taki kayıpları doğrulayan ve mühimmat talebinde bulunan Wagner lideri Yevgeny Prigojin, kısa süre önce Rusya Savunma Bakanlığı’nın mühimmat sağlamaması halinde birliklerini buradan çekebileceği tehdidini dile getirmişti. ABD yönetimi Ukrayna’nın kayıplarıyla ilgili açıklamada bulunmazken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna ordusunun geçen ay 15 binden fazla zayiat verdiğini öne sürdü.

Bahmut’ta dev kayıp

‘Putin zirveye gelmesin, tutuklanır’

Güney Afrika’da düzenlenecek BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesi öncesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılım gösterip göstermeyeceği merak konusu. Zira Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) aldığı yakalama kararı sonrası, Rus liderin farklı ülkelere yapacağı olası ziyaretlerde tutuklanma korkusu yaşayacağı belirtiliyor.

Nitekim Güney Afrika’da yayın yapan Sunday Times’a konuşan kaynaklara göre, Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın emriyle kurulan bir özel komisyon, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aldığı yakalama kararı doğrultusunda Putin’in ülke topraklarına adım atması durumunda Güney Afrika’nın onu tutuklamak zorunda olduğu sonucuna vardı. Bir hükümet yetkilisi “Buraya gelirse onu tutuklamak zorunda kalırız. Putin’i tutuklamama gibi bir seçeneğimiz yok” dedi.

Haberin Devamı

Kadirov da ordu kuracak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’nın işgali sırasında verdiği destekle öne çıkan Çeçen lider Ramzan Kadirov, Wagner benzeri bir yapılanmaya gitmek istiyor. Rus haber ajansı RIA’ya röportaj veren Kadirov, dünyanın herhangi bir yerinde savaşabilecek özel bir ordu kurmayı planlıyor. Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Çeçen lider, “Bir gün sevgili kardeşim Prigojin’le rekabet edeceğim” ifadelerini kullanmıştı. Wagner ve Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki gerilimin basına yansıdığı bir dönemde Kadirov’dan gelen ‘rakip özel ordu’ atağı dikkat çekti.